Preturile la apartamentele noi ating un nou minim

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 13:57
1955 citiri
Preturile la apartamentele noi ating un nou minim

Pretul apartamentelor pe piata imobiliara din Romania a atins in septembrie un nou minim, cand proprietarii de locuinte noi din Bucuresti au redus preturile solicitate cu pana la 7% fata de august, in timp ce pe piata apartamentelor vechi scaderile au fost de maxim 4,2%, potrivit site-ului imobiliare.ro.

«Trendul se mentine pe o panta descendenta de cateva luni bune si in lipsa unor actiuni concrete din partea cumparatorilor, preturile vor continua sa scada pana la sfarsitul anului. Un factor decisiv in ceea ce priveste evolutia preturilor in perioada imediat urmatoare va fi reprezentat de reactia bancilor », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 

Bucuresti: scadere importanta la apartamentele noi

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti, indica in luna septembrie o valoare medie de 1.193 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 3,3%, fata de luna precedenta.

Diferenta fata de aceeasi luna a anului trecut s-a accentuat, preturile solicitate in prezent de proprietari si dezvoltatori fiind cu 8,2% mai mici.

In septembrie, pretul apartamentelor din Bucuresti atinge din nou un prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor noi din Capitala a caror pret a scazut cu 5%, dupa ce in august au crescut usor. Apartamentele vechi au cunoscut un ritm inferior de scadere, de 2,5%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna septembrie la 1.359 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 5% fata de luna august, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.431 euro.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusa si care s-au ieftinit cu 6,8% in ultimele 30 de zile si cu peste 19% in ultimele 12 luni.

Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 6,5% in ultima luna. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 4,1%, in timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 3,9% in luna septembrie.

In septembrie, si proprietarii apartamentelor vechi din Capitala au continuat sa scada preturile. 

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceast? categorie de apartamente a ajuns la 1.131/euro mp de suprafa?? util?, cu 2,5% mai pu?in decat in luna precedent? ?i cu peste 10% mai pu?in decat in aceea?i lun? a anului trecut.

Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numarul camerelor au inregistrat scaderi. La fel ca si in cazul apartamentelor noi, apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 4,2%, urmate de apartamentele cu trei camere a caror pret a scazut cu 3,2%.

Apartamentele cu doua camere si garsonierele au inregistrat o scadere de pret de 2,2%, respectiv 1,9%.

Brasov: apartamentele noi, usor mai ieftine decat cele vechi 

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut si in septembrie, pentru a patra luna consecutiv. 

De data aceasta, scaderea a fost de 1,1%. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, in luna septembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 894 euro/mp de suprafata utila.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 4,9% mai mic.

Cel mai mult a scazut pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene care a coborat in septembrie cu 3,4%, pana la 889 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 10,9% mai ieftine.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna septembrie a ajuns la o medie de 894 euro/mp, cu 1% mai putin fata de luna precedenta. Apartamentele noi din Brasov devin usor mai ieftine decat cele vechi.

In luna septembrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand de la 903 euro/mp util pana la o valoare medie de 894 euro/mp util, situandu-se astfel sub pragul de 900 euro/mp.

Astfel, in Brasov este atinsa o noua valoare minima a preturilor cerute, de la inceputul crizei. Apartamentele cu o camera s-au ieftinit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 1,7%. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua si patru camere a scazut cu 0,4%, respectiv 0,6%.

Cluj-Napoca: apartamentele vechi se ieftinesc usor

In Cluj-Napoca, in luna septembrie, proprietarii apartamentelor vechi au scazut usor preturile, in timp ce dezvoltatorii au mai adaugat doua procente la preturile apartamentelor noi. Per ansamblu, se continua astfel tendinta de crestere inregistrata in ultimele luni.

Indicele imobiliare.ro pentru a noua luna din an prezinta o valoare medie de 1.038 euro/mp util, cu 0,5% mai mult decat in august. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 1,6% mai mica.

Pretul apartamentelor noi a ajuns la valoarea de 1.039 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,4%, astfel incat pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.037 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.037 euro/mp util, in usoare scadere, cu 0,4% fata de luna august.

Apartamentele au variat diferit, in functie de numarul camerelor. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu o camera, unde a fost constatata o scadere de 1,8%.

Apartamentele cu doua camere s-au scumpit foarte putin, cu 0,1%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere nu a inregistrat variatii.

Preturile de strigare actuale pentru apartamentele vechi nu difera foarte mult in comparatie cu septembrie 2009, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu una si doua camere care sunt cu 4,4%, respectiv 3% mai ieftine.

In prezent, apartamentele cu trei camere sunt cu 2,6% mai ieftine decat anul trecut.

Constanta: apartamentele vechi au ramas mai scumpe decat cele noi

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,4% in luna septembrie, Indicele imobiliare.ro inregistrand valoarea de 944 euro/mp de suprafata utila.

Intre cele sase orase analizate, Constanta isi mentine un ritm de scadere relativ accentuat. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 12,6% mai mica.

In septembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1% fata de luna precedenta, de la 929 euro/mp util pana la 930 euro/mp util.

In schimb, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a scazut cu 1,7%, pana la 945 euro/mp util. Apartamentele vechi au ramas, in septembrie, mai scumpe decat cele noi.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1,7% in luna septembrie, coborand pana la 945 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 12,3%. 

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele cu doua camere care s-au ieftinit cu 3,3%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4%, in timp ce garsonierele afiseaza un pret mediu cu 3,6% mai mare decat in luna precedenta. 

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 14,1%, iar cea mai mica apare in cazul garsonierelor, 6%.

Iasi: apartamentele se scumpesc 

In septembrie, piata imobiliara din Iasi are o evolutie diferita fata de cea inregistrata in lunile precedente. Astfel, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru Iasi a depasit din nou pragul de 900 euro/mp util, ajungand la 904 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna precedenta. 

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 1,7% mai mici. Apartamentele noi au inregistrat o crestere importanta, de 4,1%, ajungand la valoarea medie de 999 euro/mp util. Chiar si fata de aceeasi luna a anului trecut, acestea sunt cu 0,8% mai ieftine. 

Pretul apartamentelor vechi a crescut cu 1% atingand valoarea de 881 euro/mp.

In septembrie, preturile apartamentelor vechi a crescut per ansamblu cu 1%. In ceea ce priveste evolutia pe subcategorii de apartamente, tendinta de crestere a fost puternic vizibila la apartamentele cu doua camere. Acestea s-au scumpit cu 2,5% in intervalul analizat.

In schimb, pretul mediu al garsonierelor si cel al apartamentelor cu trei camere a scazut cu 1,7%, respectiv cu 1,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai importanta evolutie se observa in cazul apartamentelor cu trei camere, care sunt cu peste 8% mai ieftine.

Timisoara: pretul mediu: 822 euro/mp util

In luna septembrie, pretul mediu practicat pentru apartamentele din Timisoara a scazut cu inca doua procente, astfel incat, cu un pret mediu de 822 euro/mp util, Timisoara ramane in continuare orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. 

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, fiind acum de aproape 18%. 

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele noi: -2,5%, pretul mediu actual ajungand la valoarea de 847 euro/mp util. 

In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2%, pana la valoarea de 817 euro/mp util. Septembrie este a sasea luna consecutiva in care Indicele imobiliare.ro pentru Timisoara atinge un nou nivel minim.

In septembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 817 euro, cu doua procente mai putin decat in luna precedenta. Cele mai afectate au fost apartamentele cu patru camere al caror pret a scazut cu 4,9%.

Apartamentele cu trei camere si garsonierele au cunoscut un ritm de scadere de 2%, respectiv 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,7%. 

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 15,6% si 18,5%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu trei camere.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#apartamente, #imobiliare, #mediu, #noi, #pret , #Apartamente