Reabilitarea termica: 61 euro/mp, la un bloc cu patru etaje

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 15:57
5278 citiri
Reabilitarea termica: 61 euro/mp, la un bloc cu patru etaje

Reabilitarea termica a unui bloc cu patru etaje si cu 20 de apartamente costa 61 de euro pe metru patrat, fara TVA, in conditiile in care se asigura placarea fatadelor exterioare cu polistiren ignifugat cu o grosime de 10 cm si tamplarie PVC, potrivit standardelor de cost realizate de MDRT, precizeaza NewsIn.

"Investitia de baza pentru reabilitarea termica a unui bloc de cu un regim de inaltime P+4E ajunge la 287.456 lei, respectiv, 68.442 euro, iar costul unitar pe metru patrat este de 256 lei, respectiv de 61 euro", prevede proiectul privind "Standardele de cost pentru lucrarile de investitii finantate din fonduri publice" propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, obtinut de NewsIn.

Preturile nu includ TVA si nici cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor si pentru proiectare si asistenta tehnica.

Astfel, costul termoizolarii unei garsoniere este de 2.257 euro, al unui apartament de doua camere de 52 mp este de 3.172 euro, iar al unui apartament de trei camere cu o suprafata de 66 mp este de 4.026 euro.

Blocul de locuinte luat ca referinta de reprezentantii MDRT are o arie utila incalzita de 1.122 mp si un volum util incalzit de 2.844 mp.

Lucrarile de interventii asupra anveloparii cladirii prevad placarea cladirii cu polistiren expandat ignifugat PEX cu grosimea de 10 cm, termoizolatie din placi de polistiren expandat ignifugat a terasei cu grosimea de 16 cm, tamplarie PVC pentacamerala cu clapete autoreglante, termoizolatie din placi de polistiren expandat egnifugat cu grosimea de 8 cm a planseului peste subsol si a zonelor de intrare in cladire si desfacerea si remontarea tevilor de alimentare gaze, se arata in proiect.

La stabilirea costului total, MDRT a luat in calcul "preturile la nivelul lunii ianuarie 2010 pentru materiale, utilaje si transport, salariul mediu brut pe ramura comunicat de INS la nivelul anului 2009 pentru manopera, un profit obtinut de dezvoltator de 5% si alte cheltuieli indirecte in limita maxima de 10% si tranportul materialelor pe o distanta de 10 km".

In martie, guvernul a anuntat ca 110 de blocuri sunt in pregatire pentru intrarea in programul de finantare pentru reabilitare termica in acest an, adica 3.494 de apartamente.

#blocuri, #cost, #reabilitare, #termica, #termoizolare , #Apartamente