Unde iti gasesti o casa ieftina. Lista ieftinirilor imobiliare, pe orase

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:53
2348 citiri
Unde iti gasesti o casa ieftina. Lista ieftinirilor imobiliare, pe orase

Dupa prima jumatate de an, Resita, Bucuresti si Craiova conduc clasamentul reducerilor de preturi de pe piata imobiliara in cazul apartamentelor vechi. Pe segmentul locuintelor noi, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat la Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucuresti si Sibiu, reiese dintr-o analiza a companiei de evaluare Darian.

In primele sase luni, locuintele vechi si noi din Romania au pierdut in medie cu pana la 40% din pret, comparativ cu sfarsitul lui 2008, dupa ani in care preturile de pe piata imobiliara autohtona au escaladat mult peste nivelul sustenabil.

Resita, scadere maxima la apartamentele vechi

Astfel, in clasamentul reducerilor de preturi pe segmentul vechi se afla Resita, unde preturile au coborat cu 40% in perioada ianuarie-iunie 2009 comparativ cu a doua jumatate a anului 2008, urmata de Bucuresti (-35%) si Craiova (-32%).

Desigur, aceste procente indica o scadere medie pentru orasul respectiv, fiind chiar mai mari, in functie de cartier si de numarul de camere. De exemplu, la Resita, apartamentele cu trei camere din zona ultracentrala s-au ieftinit cu 61,2% in perioada analizata de compania de evaluare, in timp ce garsonierele din zona semicentrala au pierdut doar 20% din pret.

Pentru cei interesati de cumpararea unei locuinte vechi, un apartament cu patru camere in zona ultracentrala costa intre 40.000 si 50.000 de euro la mijlocul anului 2009, fata de 70.000-75.000 de euro, la sfarsitul anului trecut.

Bucuresti si Craiova, reduceri de 32-35%

Pe locul urmator in clasamentul ieftinirilor de apartamente vechi se afla Capitala, cu o scadere medie de 35%, sectorul 6 fiind zona cu cele mai mari reduceri de preturi. In ciuda tendintei generale de ieftinire din prima jumatate de an, trendul s-a inversat la sfarsitul lunii iunie si pe parcursul lunii iulie, iar preturile au inceput sa creasca cu 4-10%, odata cu lansarea programului Prima Casa. Compania de evaluare constata scumpiri numai pentru locuintele cu preturi de 35.000-60.000 de euro, situate in zonele centrale si semicentrale.

Pozitia cu numarul trei in clasamentul ieftinirilor locuintelor vechi este ocupata de Craiova, cu o reducere medie de 32%. Pe zone, un apartament cu patru camere din cartierul George Enescu se poate cumpara acum cu 60.000-95.000 de euro, fata de 80.000-110.000 euro, la sfarsitul anului trecut, in timp ce o garsoniera din Valea Rosie costa intre 17.000 si 26.000 euro, comparativ cu 25.000-40.000 euro, in a doua jumatate a anului 2008.

Nu in ultimul rand, si pietele imobiliare din Timisoara si Deva au trecut prin ieftiniri consistente in primele sase luni (-30%, ambele orase).

Apartamentele noi, in urma celor vechi

Si locuintele din noile complexuri rezidentiale au urmat curentul ieftinirilor, chiar daca procentele sunt ceva mai mici decat pentru locuintele vechi. Realizatorul studiului remarca faptul ca cele mai mari reduceri s-au inregistrat in Baia Mare (-35%), Cluj-Napoca si Bucuresti (reducere de 25%, ambele orase), precum si Sibiu (-23%), fiind vorba despre reduceri medii.

Toate aceste reduceri de pe piata imobiliara sunt posibile in contextul crizei, care a dus la scaderea economiei, explica realizatorii analizei. Or, piata constructiilor si a materialelor de constructii a resimtit din plin situatia, mai ales pe fondul scumpirii banilor. "Toate acestea duc practic si la o corectie binemeritata a preturilor locuintelor, mai ales pe segmentul apartamentelor vechi", conchid realizatorii studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #imobiliare, #preturi, #ieftiniri, #zone, # locuinte , #Apartamente