Vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele in 2010

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 14:46
2241 citiri
Vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele in 2010

In ultima luna a anului, preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu 1,5%. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru sfarsitul anului a ajuns la valoarea de 1.033 euro/mp util, cu 16 euro/mp (1,5%) mai putin decat in luna precedenta. 

Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 15,9% mai mici. Lunile in care preturile apartamentelor, in ceea ce priveste trendul national, au avut cel mai mult de suferit in 2010 au fost octombrie (-3,1%), august (-3%) si iunie (-2,8%). 

« 2010 a fost un an in care preturile apartamentelor au scazut destul de mult, chiar si cu 3% la intervale lunare. La nivel national putem vorbi de o scadere de pret medie lunara de 1,4%. La nivelul oraselor pe care le monitorizam, Timisoara prezinta cea mai mare scadere medie lunara, de 1,6%; urmeaza Ploiesti cu o scadere medie lunara de 1,5%;

Bucuresti si Constanta cu 1,1%/luna; Brasov cu 0,7%, Iasi cu 0,6% si Cluj-Napoca cu o scadere medie lunara de doar 0,4%. In lipsa unor semnale concrete dinspre economia nationala, in primele luni ale acestui an nu ne asteptam la evolutii spectaculoase ale preturilor.

In 2011, scaderile de pret, acolo unde vor exista, vor fi mai putin importante decat in ultimii doi ani », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti 

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti, indica pentru luna decembrie o valoare medie de 1.154 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 0,9% fata de luna precedenta, fiind atins un nou prag minim al preturilor apartamentelor de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.

In comparatie cu ultima luna a anului 2009, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,2% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita asemanator la nivelul celor doua mari categorii de apartamente, noi si vechi. 

Pretul apartamentelor noi a scazut cu 1,3% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce apartamentele vechi, au inregistrat o scadere de 1,2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna decembrie la 1.312 euro/mp util, in scadere cu 1,3% fata de luna noiembrie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.329 euro. In comparatie cu ultima luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,2% mai mic. 

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit cu 2,7% in ultimele 30 de zile si 11,2% pe tot parcursul lui 2010. Pretul apartamentelor noi cu o camera a inregistrat o scadere de 1,8% in ultima luna, respectiv de 10,1% in 2010, in timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au scumpit cu 0,9% in ultima luna din an.

In decembrie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a cunoscut o evolutie descendenta. 

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.091/euro mp de suprafata utila, cu 1,2% mai putin decat in luna precedenta si cu 14% mai putin decat la sfarsitul anului trecut. 

Toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat scaderi. Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cu 0,8%, respectiv 1,5%. 

Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1,7%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a scazut cu 0,3%, in decembrie. 

In comparatie cu luna decembrie a anului trecut, preturile apartamentelor vechi au scazut cu valori cuprinse intre 9,6%, in cazul apartamentelor cu patru camere, si 16,5%, in cazul garsonierelor.

Brasov

Dinamica segmentului rezidential a fost temperata la finalul anului 2010. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna decembrie, o valoare de 870 euro/mp de suprafata utila, cu 0,8% mai putin decat in luna precedenta. 

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 8,4% mai mic. Cu o scadere medie lunara de 0,7%, mult sub media nationala de 1,4%, Brasovul se regaseste printre orasele cu cea mai mica rata de scadere a preturilor apartamentelor in 2010.

Intr-un mod surprinzator a evoluat pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene, care a urcat la finalul anului cu 2,5%, dupa o alta crestere de 5,2%, in noiembrie, pana la valoarea de 946 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului 2009, apartamentele noi sunt cu 3,2% mai ieftine. 

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna decembrie a ajuns la o medie de 866 euro/mp, cu 0,9% mai putin decat in luna precedenta.

In luna decembrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,9%, pretul acestora coborand de la 874 euro/mp util pana la o valoare medie de 866 euro/mp util si atingand totodata cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Apartamentele cu o camera, pentru care cererea se mentine la un nivel acceptabil, s-au scumpit in ultima luna a anului cu 0,8%, in schimb, pretul cerut pentru cele cu doua si trei camere a scazut in decembrie cu 0,9%, respectiv 0,5% fata de luna precedenta. 

Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 3,6% pana la 775 euro/mp si raman in continuare cele mai ieftine raportat la metrul patrat util. In comparatie cu finalul anului 2009, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 10,4% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Dupa o scadere importanta inregistrata in luna noiembrie, cand s-a atins si pragul minim al ultimelor noua luni, in Cluj-Napoca, in ultima luna a anului, preturile apartamentelor au crescut cu 0,3%. 

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca incheie anul cu o valoare medie de 993 euro/mp util. In comparatie cu finalul anului 2009, valoarea actuala este cu 5,1% mai mica. Cluj-Napoca este orasul in care preturile apartamentelor au avut cea mai mica rata de scadere in 2010.

Cresterea de pret a fost inregistrata doar la apartamentele vechi. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 4,9% in decembrie, pana la 920 euro/mp util. Valoarea actuala pentru aceasta categorie de apartamente este cu 6,3% mai mica decat cea inregistrata la finalul anului 2009. 

Pretul apartamentelor vechi, insa, a crescut cu 1,9% in ultimele 30 de zile, insa este cu 5,8% sub nivelul din decembrie 2009.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la 1.014 euro/mp util, la finalul anului, in crestere cu 0,3% fata de luna noiembrie. Apartamentele au variat diferit, in functie de numarul camerelor. 

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, unde a fost constatata o crestere de 1,9%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,7% in ultimele treizeci de zile, in timp ce garsonierele au inregistrat o scadere de 0,7%. 

Preturile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6% mai mici in comparatie cu finalul anului 2009, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere.

Constanta 

Pretul solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta a mai pierdut un procent si in ultima luna din an, sub influenta evolutiei preturilor locuintelor noi. Indicele imobiliare.ro pentru ultima luna din an a inregistrat o valoare de 919 euro/mp de suprafata utila. 

Per ansamblu, in 2010, preturile apartamentelor de aici au inregistrat o scadere de 12,8%.

In decembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a scazut cu 2,1% de la 953 euro/mp util pana la 933 euro/mp util. In schimb, pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi din Constanta a inregistrat, in ultima luna a anului, o scadere de 0,8%, atingand valoarea de 915 euro/mp util.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,8% in luna decembrie, atingand valoarea de 915 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 13,7%.

La final de an, cresteri usoare de pret au fost inregistrate la garsoniere si apartamentele cu trei camere: 0,1%, respectiv 0,4%. Apartamentele cu doua camere, insa, s-au ieftinit cu 1,7% in ultimele treizeci de zile. 

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu trei camere, 15,5%, iar cea mai mica, de 7,8%, apare in cazul garsonierelor.

Timisoara 

Spre final de an, ritmul de scadere a preturilor solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in Timisoara a fost mai moderat: 0,4%.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la final de an, 787 euro/mp util, califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente din tara si, totodata, cu cea mai mare scadere medie lunara in 2010. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret este de 17,7%. 

In Timisoara, la final de an, apartamentele vechi chiar s-au scumpit usor, cu 0,1%, pana la 777 euro/mp util, dupa 11 luni de scadere consecutiva. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu trei procente, coborand pana la 833 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie.

In decembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 777 euro, cu 0,1% mai mult decat in luna precedenta. Doar apartamentele cu doua camere s-au ieftinit in ultima luna a anului, cu 0,5%. 

Pretul apartamentelor cu trei camere nu a inregistrat modificari fata de luna noiembrie, in timp ce garsonierele si apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,8%, respectiv 4,2%.

In comparatie cu sfarsitul anului 2009, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 13,9% in cazul garsonierelor si 18,6% in cazul apartamentelor cu doua si trei camere.

Iasi 

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi, indica pentru finalul anului 2010 o valoare medie de 858 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 4%, fata de luna noiembrie. Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani. 

In comparatie cu finalul anului 2009, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,4% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor vechi a caror pret a scazut cu 4,6% in ultima luna (12,5% mai putin decat in decembrie 2009), pana la valoarea de 781 euro/mp util. 

Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o crestere pe final de an de 3,7%, pana la 1.061 euro/mp util.

Ploiesti 

Cu o scadere medie lunara de 1,5% pe tot parcursul anului 2010, Ploiestiul se afla, alaturi de Timisoara, in topul oraselor cu cea mai mare rata de scadere a preturilor apartamentelor. 

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti, indica, pentru finalul anului 2010, o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare aici.

Cu o scadere de 4,9% inregistrata in ultimele treizeci de zile, Ploiestiul a inregistrat cea mai mare depreciere a preturilor apartamentelor in luna decembrie 2010. In comparatie cu finalul anului 2009, preturile solicitate in prezent sunt cu 17% mai mici.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #garsoniere, #imobiliare, #preturi , #Apartamente