Iata cum vor arata orasele smart ale viitorului (Foto & Video)

Marti, 09 Iunie 2015, ora 13:10
4857 citiri
Iata cum vor arata orasele smart ale viitorului (Foto & Video)
Foto: Sustainable Cities Net

Telefonul smart, ceasul smart si casa smart au devenit deja concepte uzuale. Lumea se pregateste acum sa intre in epoca oraselor smart, iar arhitectura acestora s-ar putea sa te surprinda in mod placut.

Gradinile verzi pe verticala, de exemplu, vor fi o caracteristica definitorie pentru metropolele viitorului, sustin expertii in politici urbane consultatii de reporterii CNBC.

Eficienta energetica

"Artitectura verticala verde va fi o necesitate pentru un oras inteligent. Poti avea un oras interconectat, dar daca nu corespunde nevoilor de eficienta energetica este cu adevarat un oras inteligent?", se intreaba Matthew Clifford, sef de department in cadrul agentiei JLL.

Transpunerea gradinilor verzi pe fatadele cladirilor ofera o solutie practica pentru reducerea emisiilor de carbon.

Peretii verzi si gradinile de pe acoperisuri ofera protectie impotriva razelor ultraviolete, reduc temperatura ambianta si pastreaza racoarea in interiorul cladirilor, ceea ce va reduce cererea pentru aparate de aer conditionat, explica si Ng San Son, director al DP Architects.

"In timp ce tehnologia informationala va reprezenta infrastructura principala in dezvoltarea unui oras inteligent, arhitectura verde va juca un rol deosebit in asigurarea unui nivel ridicat al calitatii vietii.

Cand oamenii se simt bine in mediul inconjurator, acest lucru se reflecta in cresterea productivitatii si intr-un consum redus de energie al unui oras smart", explica acesta.

Singapore, exemplul perfect

Cunoscut si sub numele de "Orasul Gradina", Singapore tinde sa devina exemplul perfect in adaptarea tehnologiei smart la necesitatile metropolei-insula.

Investitiile in domeniu pot face ca, in 2020, insula asiatica sa devina prima tara smart din lume.

Anul trecut, o cladire de 24 de etaje din Singapore, construita de City Developments Limited, a intrat in Cartea Recordurilor cu titlul de cea mai mare gradina verticala din lume.

Guvernul insulei continua sa subventioneze dezvoltarea gradinilor verticale pe cladiri, oferind 50% subventie pentru localnicii si magazinele care recurg la aceste solutii arhitecturale.

Nu este de mirare ca solutia a fost rapid imbratisata de dezvoltatorii imobiliari.

"Este o unealta energetica, nu doar una estetica. Orasul importa energie si a inteles ca resursele sale sunt limitate, asa ca dezvoltarea este axata pe reducerea consumului energetic", arata Matthew Clifford.

Exemplul din Singapore se raspandeste destul de repede in Asia, unde oficialitatile din Bangkok si Seul au copiat rapid moda cladirilor imbracate in verdeata.

Noul sediul al Primariei din Seul si cladirile Siam Paragon din centrul capitalei Tailandei sunt doar doua exemple de transformare radicala a arhitecturii din cele doua mari metropole asiatice.

Moda europeana

Si nu este o caracteristica rezervata doar noilor cladiri ridicate in metropolele Asiei.

In Paris, intentia municipalitatii de a reduce emisiile de gaze de sera cu 75% pana in 2050 a debutat cu inaugurarea a opt cladiri-turn definitorii pentru arhitectura verde.

Concepute de arhitectul Vincent Callebaut, cladirile sunt invelite in ziduri verzi care recicleaza energia.

Foto: Vincent Callebaut Architectures / Asian Cairns

La ele se adauga cateva generatoare alimentate de soare, care permit realizarea de bicombustibil, si mai multe mini-turbine eoliene ce produc o parte din energia electrica consumata de cladire.

Dar eforturile guvernelor nu sunt indeajuns de concentrate in aceasta directie sustin expertii.

In opinia specialistilor de la DP Architects, guvernele tarilor dezvoltate evita initierea unor proiecte sustenabile pe termen lung, preferand in locul lor o arhitectura care sa raspunda nevoilor stricte ale populatiei.

Fermierii din zgarie-nori

Spatiile verzi amenajate pe verticala se pot transforma la fel de bine in veritabile ferme instalate pe zgarie-nori.

Culturile adapostite in interiorul cladirilor au inclusiv avantajul de a fi protejate de capriciile vremii si de a creste intr-un mediu controlat.

Expertii vad in aceasta o solutie in a asigura consumul in crestere de alimente proaspete din marile aglomerari urbane.

Deja ONU a estimat ca solutiile verticale de agricultura urbana aplicata de 800 de milioane de persoane din lumea intreaga constituie aproximativ 15% din resursele de hrana la nivel global.

Darren Neo, un architect din Singapore specializat in amenajarile gradinilor verticale si-a mutat de doi ani biroul in China, unde vede un potential imens pentru afacerea sa.

"Scandul alimentelor din China este in floare, iar agricultura pe verticala poate fi o solutie la acest fenomen, in ciuda aparentei lipse de spatiu.

Montarea unor polite cu verdeata pe peretii livingului iti fereste plantele de invazia daunatorilor naturali si iti ofera o recolta fara un gram de pesticid adaugat legumelor", explica Neo.

#arhitectura verde orase smart, #orase inteligente Singapore, #eficienta energetica cladiri , #Case ecologice