Cat de mult au scazut chiriile in Capitala?

Duminica, 29 Martie 2009, ora 20:48
3105 citiri
Cat de mult au scazut chiriile in Capitala?

Dupa ce chiriile atinsesera un apogeu in urma cu un an, in ultima vreme presiunile chiriasilor asupra proprietarilor, dar nu numai, au determinat o scadere a "scorurilor" in Capitala.

In general, cele mai mari reduceri ale nivelelelor chiriilor au fost nevoiti sa le faca proprietarii apartamentelor de lux, ajungandu-se la diferente chiar si de cateva sute de euro, in favoarea chiriasilor, care platesc inca mii de euro lunar.

In schimb, la apartamentele vechi, reducerile, chiar daca sunt mai mici, sunt oricum binevenite pentru chiriasi. De exemplu, daca in urma cu un an o garsoniera in Militari se inchiria, in medie, cu 350 euro, in prezent proprietarii au fost nevoiti sa scada chiria la 260 euro, pentru ca actualii chiriasi amenintau ca pleaca.

Asa ca, pentru a evita alte cheltuieli ocazionate de schimbarea chiriasilor - zugravit, vopsit, curatenie generala, eventuale reparatii etc - proprietarii au preferat sa isi mai reduca din pretentiile financiare.

Un alt exemplu - daca anul trecut un apartament nemobilat de doua camere in Pipera, cu o suprafata de 57 mp, se inchiria cu cel putin 1.200 euro, acum proprietarul cere 800 euro pe luna.

Daca insa suprafata este mai mare, cresc si exigentele, astfel ca un apartament de 92 mp si cu terasa de 47 mp, in aceeasi zona, se inchiriaza cu 1.200 euro, suma incluzand si posibilitatea parcarii automobilului intr-un garaj.

In schimb, pe Stefan cel Mare, proprietarul unui apartament de trei camere, cu 159 mp, nemobilat, solicita o chirie de 2.000 euro pe luna, insa se pare ca de cateva luni nu gaseste musterii, dupa cum ne-a asigurat reprezentantul unei agentii imobiliare.

Cu cat zona este mai aproape de centru, cu atat si pretentiile proprietarilor cresc. Astfel, un apartament spatios de trei camere, cu o suprafata de 168 mp, mobilat complet, cu loc de parcare, s-a inchiriat recent cu o suma de 2.800 euro pe luna.

Iar o vila cu cinci camere din Pipera, cu o suprafata utila de 250 mp, la care se adauga si 770 mp de gradina si un garaj, are un nivel al chiriei de 4.000 euro pe luna, insa se adreseaza unui alt segment de clienti.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#chirie, # bucuresti, # imobiliar, # pret , #Chirie