Chirii cu 40% mai mari pentru cladirile de birouri din locatii bune

Sambata, 27 Octombrie 2007, ora 11:29
1308 citiri
Chirii cu 40% mai mari pentru cladirile de birouri din locatii bune

Chiriile pentru cladirile de birouri pot fi cu pana la 40% mai mari in functie de locatie, cele mai ridicate preturi fiind stabilite in zonele centrale si de nord ale Capitalei, unde un metru patrat ajunge la o valoare cuprinsa intre 17 si 20 euro, sustin analistii imobiliari ai companiei Esop"Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund" a sustinut coordonatorul de marketing al companiei Esop, Andreea Andrei, intr-o analiza efectuata pe piata birourilor.

"Putem spune ca in momentul de fata locatia determina chirii in medie cu pana la 20% mai ridicate, iar individual chiriile pot fi mai mari cu 35-40%. Chiriile cele mai ridicate se intalnesc in zonele foarte centrale si deosebit de vizibile, de tipul pietelor si punctelor de convergenta a bulevardelor", a adaugat Andreea Andrei.

Cladirile de birouri situate in zona de nord, intre Piata Presei Libere si Aeroportul Baneasa, au chirii care variaza intre 16-18 euro/metru patrat, iar cele de dupa Aeroportul Baneasa nu depasesc 14-17 euro/metru patrat. Chiriile de pe Bulevardul Pompei ajung la 13-15 euro/mp, cele de pe Barbu Vacarescu la 14-17 euro/mp, in timp ce in Pipera, pretul nu trece de 13-16 euro/mp.

In schimb in Piata Charles de Gaulle si Piata Victoriei chiriile ajung si la 20 euro/mp, iar la Romana, Universitate si Unirii la 18 euro/mp. Cele mai mici chirii pentru cladirile de birouri sunt in zona de est, Republica - Theodor Pallady, unde pretul ajunge doar la 11-13 euro/mp.

Potrivit Esop astfel de evolutii ale chiriilor sunt firesti, fiind prezente si in cazul marilor orase europene, iar cel mai evident exemplu este Londra, unde in timp ce in London City chiriile variaza intre 40-55 lire/mp (57-79 euro/mp), in West End acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp (114-122 euro/mp).

In Central Business District (CBD) din Paris se percep chirii de 50-60 euro/mp, in timp ce in Defense chiria scade pana la 30-35 euro/mp. O cladire de birouri din centrul Budapestei poate fi ocupata pentru o chirie de 17-20 euro/mp in timp ce in zonele non-centrale chiria atinge valori de 11-13 euro/mp.

Consultantii imobiliari ai DTZ Echinox sustin ca oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane mp, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie.

Potrivit analistilor imobiliari, companiile pot obtine chirii mai mici daca inchid contracte de inchiriere cu cel putin un an inainte de livrarea pe piata, facand un pre-lease, daca inchireaza suprafete mai mari de 2.000 mp, sau daca se angajeaza pe o perioada mai mare de cinci ani de contract.

Daca spatiul este preinchiriat, valoarea chiriei scade procentual chiar si cu 10%. Preponderenta celor care inchiriaza cele mai multe spatii de birouri o detine companiile din domeniul bancar, inclusive call-center-uri, banking-uri, companiile de soft, farmaceuticele.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.