Chiriile la spatiile de birouri vor mai scadea in acest an cu 5-10%

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 14:11
1681 citiri
Chiriile la spatiile de birouri vor mai scadea in acest an cu 5-10%

Chiriile la spatiile de birouri vor continua sa scada in a doua jumatate a anului cu 5-10% , in conditiile in care cererea se va diminua cu 5-10% pe segmentul IMM-urilor si 15-20% pe segmentul corporate, potrivit unui studiu al companiei imobiliare ESOP, potrivit Newsin.

In prima jumatate a anului, atat cererea cat si chiriile pentru spatiile de birouri au inregistrat scaderi accentuate, proprietarii fiind nevoiti sa afiseze o atitudine mai flexibila pentru a nu ramane cu spatiile neinchiriate. Trendul descendent s-ar putea mentine si in 2010.

"Intr-o piata din ce in ce mai competitiva proprietarii trebuie sa vina cu idei si solutii noi, adaptate noilor realitati economice, atat in ceea ce priveste oferta comerciala, dar si promovarea ei", a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.

Potrivit consultantilor companiei de imobiliare una dintre cauzele care au dus la scaderea chiriilor la spatiile de birouri a fost necuprinderea in bugetul multor companii a cheltuielilor de relocare.

Potrivit ESOP, circa 60-70% din companiile care cautau sedii noi in prima jumatate a anului, testau de fapt piata in incercarea de a gasi solutii mai economice de inchiriere.

"Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans direct proportional cu restrangerea profitului in aceste luni. In cazul IMM-urilor dar si companiilor medii si al firmelor corprate, bugetele s-au diminuat in medie cu 25-30%. Pentru o suprafata de 100-150 mp, cele mai frecvente bugete nu depasesc 1.800-2.000 euro. In cazul firmelor medii, cele mai cautate spatii sunt in cladirile clasa C si B si vile, 200-300 mp, bugetele medii fiind situate intre 8-12 euro / mp. In cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate cladirile de clasa C si B, suprafetele medii cerute 800-1.200 mp, iar bugete medii se situeaza intre 10-12 euro / mp", se arata in studiul ESOP.

Companiile care au inchiriat anul trecut un spatiu mai mare in speranta unei dezvoltari ulterioare a afacerilor, subinchiriaza acum spatiul liber pentru a-si reduce cheltuielile.

"Majoritatea companiilor care incearca sa subinchirieze se imbata cu apa rece sperand ca vor obtine acelasi pret pe care l-au obtinut si proprietarii de la ei in 2008. Din pacate in multe cazuri acest lucru nu mai e posibil si trebuie avut in vedere un pret realist, in acord cu noua realitate", afirma Irina Petrescu de la ESOP.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#birouri, #chirii, #scadere, #spatii , #Chirie