Chiriile office au explodat pana la maximul ultimilor 10 ani

Luni, 02 Februarie 2009, ora 16:35
2048 citiri
Chiriile office au explodat pana la maximul ultimilor 10 ani

Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in 2008 la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, ajungand la 26 euro/metru patrat pe luna in zonele ultracentrale, iar oferta este inca relativ redusa fata de alte capitale din regiune, declara reprezentantii firmei de servicii imobiliare DTZ Echinox.

"Piata moderna imobiliara a inceput sa se dezvolte in Bucuresti cu 5 - 6 ani mai tarziu decat in celelalte capitale din regiune. Stimulata in ultimii cativa ani de cresterea generala a economiei si, drept consecinta, de puterea de cumparare crescanda, nu numai a societatilor comerciale, dar si a persoanelor private, cererea a crescut in toate sectoarele", se arata intr-un comunicat al DTZ Echinox remis Mediafax.

Stocul de birouri de clasa A si B din Bucuresti totaliza peste 1,15 milioane de metri patrati la finele anului 2008, insa nivelul ofertei din Capitala este inca relativ redus fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta.

Anul trecut, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 de metri patrati, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia pentru aceeasi perioada.

"Cererea pentru spatii de birouri a continuat sa inregistreze cresteri si in 2008, cu toate ca rata de ocupare a fost influentata de limitarile ofertei de spatii clasa A. La sfarsitul anului, rata de ocupare a inregistrat o suprafata de aproximativ 280.000 metri patrati inchiriabili, cu 14,3 puncte procentuale in crestere fata de nivelul inregistrat anul trecut, raportat la aceeasi perioada", se mentioneaza in comunicatul DTZ.

Referitor la livrarile din acest an, reprezentantii DTZ arata ca cele mai mari proiecte sunt localizate in continuare in nordul orasului, in proportie de 43%, dar ca exista un interes pentru zonele de vest si centru-vest.

"In ciuda nivelului de dezvoltare si a numarului reprezentativ de proiecte anuntate a fi livrate pentru 2008, rata de neocupare se situeaza la un nivel de sub 1% pentru zonele centrale si de aproximativ 3% pentru zona de nord. La acest fapt concura intarzierea termenelor de livrare anuntate, determinata de sistemul rigid de obtinere a autorizatiilor de construire si de lipsa resurselor de forta de munca din industria constructiilor", mai arata DTZ.

Potrivit agentiei imobiliare RE/MAX Bastion din Bucuresti, in 2008 segmentul spatiilor de birouri si-a mentinut ritmul de crestere, iar in Bucuresti preturile nu au inregistrat evolutii semnificative pana catre sfarsitul anului.

"In imobilele clasa A, in luna ianuarie a anului trecut pretul de inchiriere era cuprins intre 19 si 30 de euro/ metru patrat, iar in aceeasi perioada a anului curent acestea au ajuns la 17 - 25 euro/ metru patrat. De exemplu, in cladirile din centrul Bucurestiului- zona Unirii, Universitate, Dorobanti, Piata Victoriei - spatiile se inchiriaza in prezent cu 17 - 25 euro/ metru patrat, iar in Baneasa- Pipera cu circa 15 euro/metru patrat", se arata intr-un comunicat al RE/MAX.

In contextul conditiilor economice nefavorabile, printre riscurile cu care s-ar putea confrunta chiriasul sunt cresterea taxelor de proprietate, intarzierea termenelor de livrare, cresterea costurilor operative, cat si modificari ale indexarii. Pe de alta parte, dezvoltatorii spatiilor de birouri pot ajunge la suspendarea proiectelor din portofoliu, pe fondul unui acces ingreunat la finantare bancara.

"Din punctul de vedere al investitorului, riscurile implicate de actuala criza economico – financiara se traduc printr-un profit scazut generat ca urmare a achizitionarii unei cladiri de birouri", se arata in comunicatul DTZ.

 Chiriile practicate pentru spatiile de parcare ajung la 120 - 150 euro (pentru spatiile subterane) si 90 - 110 euro (pentru spatiile exterioare), pe luna, pentru fiecare loc de parcare.

Conform studiului DTZ Echinox, anul trecut, investitiile realizate pe piata imobiliara au reprezentat aproximativ 990 milioane de euro, din care 7,7% au fost concentrati asupra pietei spatiilor de birouri, in scadere comparativ cu nivelul inregistrat in 2007, de 21,5%. Totodata, in 2008, cei mai activi investitori pe piata bucuresteana a spatiilor de birouri au fost reprezentati in principal de companii straine originare din Marea Britanie, Germania sau Grecia.

Camelia Anton, consultant imobiliar la RE/MAX Bastion, a declarat, in comunicat, ca firmele au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste cheltuielile si multe se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta.

"Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada usor, dar, cel putin in prima jumatate a anului curent nu credem ca procentul va fi mai mare de 5-10% pentru zona centrala, ultracentrala si de Nord (excluzand perimetrul ce incepe in soseaua Petricani, respectiv DN1) si in jur de 10% in restul capitalei", a adaugat Anton.

#birouri, #bucuresti, #chirii, #imobiliare, #spatii , #Chirie