Chiriile s-au scumpit desi piata e plina de apartamente libere

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 14:57
2190 citiri
Chiriile s-au scumpit desi piata e plina de apartamente libere

Proprietarii de apartamente au scumpit chiriile cu peste 10% cu toate ca numarul locuintelor libere din piata a crescut considerabil, iar mai multi dezvoltatori au decis sa scoata la inchiriere locuintele noi pe care le construiesc, au declarat pentru NewsIn consultantii imobiliari.

"Inca din perioada verii, inchirierea a devenit o optiune pentru proprietarii care nu reuseau sa-si tranzactioneze locuintele la pretul sperat. Totusi, aceasta varianta nu a putut fi adoptata decat de catre cei care nu depindeau financiar de aceasta vanzare si aveau deja o resedinta. Proprietarii care s-au transformat in rentieri au ramas in avantaj pentru ca preturile chiriilor s-au mentinut, iar numarul solicitarilor a crescut", au declarat pentru NewsIn consultantii EuroMetropola.

Piata imobiliara se reorienteaza; inchirierile predomina

Totodata, reprezentantii companiei Neoland sustin ca incetinirea ritmului de tranzactionare si scaderea preturilor la vanzare a reorientat cererea de spatiu imobiliar pe segmentul rezidential catre optiunea chiriei, astfel ca in ultimile luni acest tip de tranzactie a dominat piata, nivelul mediu al chiriilor crescand cu peste 10%. "Din septembrie sunt cazuri in care chiriile au crescut cu pana la 20%, dar ne asteptam ca in 2009 acestea sa se stabilizeze", a declarat presedintele companiei Neoland, Costin Lazar.


In prezent, chiriile in zonele de cartier au ajuns la peste 400 euro pentru garsoniere, peste 500 euro pentru apartamente de doua camere si la peste 600 euro pentru apartamente de trei camere, iar in zonele de centru si in amplasamentele mai selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru doua camere, respectiv la 1.000 euro pentru trei camere.


Consultantii imobiliari mai spun ca stocul de locuinte pentru inchiriere va creste cu apartamentele nou construite care, fie nu au fost vandute, fie au fost cumparate de mici investitori cu scopul de a fi apoi re-vandute sau inchiriate.


Recent, societatea de constructii Apolodor a decis, in contextul crizei financiare, sa acorde facilitati la achizitia apartamentelor din ansamblul Octopus Garden, printre acestea numarandu-se si preluarea clientilor a unui apartament mobilat si utilat, in schimbul unei chirii lunare. Potrivit dezvoltatorului, aceasta chirie se poate transforma ulterior in avans, in cazul in care clientii doresc achizitionarea locuintei.


Analistii imobiliari mai spun ca astfel de situatii vor fi tot mai des intalnite in 2009, iar chiriile ar trebui sa se stabilizeze in primul trimestru al anului.


La randul lor, reprezentanti ai agentiilor imobiliare sustin ca de la inceputul anului, numarul de contracte inchiriere a crescut simtitor, iar un proprietar de apartament primeste la o singura intalnire circa 30 de potentiali chiriasi dornici sa ocupe locuinta.


"Aproape zilnic am 3-4 locuinte de inchiriat si peste 100 de potentiali clienti. Nici nu se pune problema ca nu vom inchiria respectivele locuinte. In ceea ce priveste chiriile, aceste nu sunt nici mai mici dar nici mai mari ca in ultimul trimestru din anul precedent. Totul depinde de zona si de imbunatatirile aduse apartamentelor", sustine Dan Nicolae, reprezentant al unei agentii imobiliare.