Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti raman la 65 euro/mp/luna

Luni, 23 Mai 2011, ora 15:55
1966 citiri
Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti raman la 65 euro/mp/luna

Chiriile spatiilor stradale si din centrele comerciale din Bucuresti s-au mentinut constante in ultimele sase luni, la 75 euro/mp/luna, respectiv 65 euro/mp/luna, urmand trendul inregistrat de destinatiile de top din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit Colliers International, preluat de Mediafax.

Chiriile din Bucuresti sunt printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est, doar in Sofia inregistrandu-se niveluri mai reduse. Astfel, pentru un magazin stradal in Sofia, un retailer plateste o chirie lunara de 65 euro/mp, in timp ce pentru un magazin intr-un mall, chiria este de 37 euro/mp, potrivit studiului.

In toate celelalte capitale din regiune, chiriile sunt superioare celor din Bucuresti. Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor stradale ajung la 110 euro/mp, insa pentru mall-uri sunt de 65 euro/mp.

De asemenea, la magazinele stradale din Varsovia se inchiriaza cu pana la 86 euro/mp, iar cele din mall-uri cu 80 de euro/mp/luna. 

La Praga, chiriile ajung la 200 de euro/mp la spatiile stradale si la 90 de euro/mp la cele din centrele comerciale.

In ceea ce priveste randamentele investitionale, cele din Bucuresti se mentin cele mai ridicate din zona, desi au scazut in ultimele sase luni, la 9,5% la spatiile stradale si la 9% la cele din mall-uri. Varsovia ofera randamente mai atractive, de 8% respectiv 6,5%, la fel si Praga - 6,5% si 6,75% si Budapesta - 7,5% pentru ambele tipuri de spatii.

Chiriile spatiilor stradale de top din intreaga regiune EMEA s-au mentinut constante
in perioada septembrie 2010-martie 2011, exceptie facand cele din Madrid, Milano sau Roma, care au afisat cresteri cu 3%, respectiv 8%, in ciuda discutiilor din jurul economiilor Italiei si Spaniei, se mai arata in studiul Colliers.

"Celebra Via Condotti din Roma a cunoscut o crestere de 8% a chiriei medii, reprezentand cea mai semnificativa majorare a chiriei din Europa de Vest. Lipsa de spatii libere si un interes crescand al comerciantilor de lux, cum ar fi casa de moda Trussardi 1911 care a deschis primul boutique pe aceasta strada in luna martie, au contribuit si ele la majorarea chiriei", se mai arata in studiu.

In multe dintre zonele comerciale mari din Europa Centrala si de Est, chiriile din zonele cele mai bune au scazut in ultimele sase luni, proprietarii oferind chirii mai mici ca sa atraga marci internationale, gandindu-se ca astfel cresc valoarea spatiului pe termen lung.

"In 2011, vanzarile retailerilor continua sa fie influentate de incertitudinea macroeconomica care persista in regiune si de eroziunea puterii reale de cumparare, alimentata de stagnarile salariilor si de cresterea preturilor", mai spun consultantii Colliers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#chirie, #chirie centru comercial, #chirie spatiu comercial , #Chirie