Chiriile stagneaza, dar romanii prefera sa fie proprietari

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 14:01
1641 citiri
Chiriile stagneaza, dar romanii prefera sa fie proprietari

Romanii prefera sa faca eforturi pentru a deveni proprietari in loc sa fie chiriasi, desi analistii estimeaza o stagnare a pretului chiriilor in viitor, potrivit unui studiu EuroMetropola. La ora actuala, vanzatorii de apartamente tin de pretul pe care il doresc si cumparatorii asteapta ieftinirea la care au visat in toti acesti ani cu scumpiri continue.

Potrivit studiului, vanzatorii mai spera intr-o apreciere a preturilor apartamentelor, insa cumparatorii vor discounturi. Aceasta situatie in care fiecare parte asteapta o masura decisiva din partea celeilalte, a dus la o scadere importanta a volumului vanzarilor, cred reprezentantii EuroMetropola.

Astfel, cei care se afla in avantaj totusi sunt proprietarii carora le-a ramas varianta de a se transforma in rentieri daca nu sunt in pana de lichiditati si nimic altceva nu ii preseaza sa vanda acum.

Daca pana de curand unii mai puteau pune in balanta: platesc chiria sau rata la banca pentru apartamentul meu?, acum doar prima varianta mai ramane la indemana.

In acceptiunea romanilor, a fi chirias trebuie sa fie doar o situatie temporara, pana reusesc sa faca trecerea la statutul de proprietar. Putin sunt cei care s-ar putea obisnui cu pozitia de chirias, intr-o tara in care ponderea cea mai mare din fondul locativ existent la sfarsitul anului 2007 o reprezintau locuintele aflate in proprietate majoritar privata (97,7 la suta), iar la sfarsit de 2008, situatia nu s-a schimbat deloc, procentul de proprietari tinzind tot spre 100 la suta.

"Deocamdata avem o piata in care proprietarii fac legea, probabil va trebui sa trecem si printr-o era a cumparatorilor pentru a ajunge la o piata neutra, avem modele de piete mature care au avut acelasi parcurs", afirma consultantii EuroMetropola.

Acestia sustin ca la inceputul acestui sezon de inchirieri, proprietarii de apartamente au devenit si ei mai flexibili in relatia cu chiriasii si sunt mult mai dispusi sa mai aduca imbunatatiri proprietatilor pe care le ofera. De asemenea, foarte multi accepta acum sa specifice in contract ca nu vor mari valoarea chiriei pe durata contractului, ceea ce este destul de neobisnuit.

Aceasta in conditiile in care, pana mai de curand, proprietarii preferau sa-si lase aceasta portita deschisa pentru a mari chiria cand locatarii se asteptau mai putin.