Criza ii taie romanului pretentia de proprietar si il trimite la chirie

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 17:30
3517 citiri
Criza ii taie romanului pretentia de proprietar si il trimite la chirie

Occidentalii sunt chiriasi toata viata, numai romanii tin mortis sa fie proprietari. Reminescenta din perioada comunismului, aceasta mentalitate a inceput sa se se schimbe in contextul crizei

Cei mai multi romani (90%) au "casa lor", acest lucru fiind perceput, in primul rand, drept un simbol al statutului social, scrie Ziare.com. Germanii insa, mult mai dezvoltati economic, au cei mai multi chiriasi din Europa. Rata proprietarilor este de doar 43 de procente, potrivit unui studiu realizat de asociatia imobiliara IVD, citat de The Local.

Avem mai multi bani decat restul europenilor ? Costa locuintele mai putin?

Nu. Motivul pentru care romanii prefera sa aiba o casa sau un apartament doar pentru ei este, mai mult, de natura psihologica

Ce-i in mana nu-i minciuna, asa ca romanul prefera sa fie proprietar la el acasa decat chirias la altul in ograda.

Un alt motiv foarte important este reprezentat de nereglementarea pietei de chirii din tara noastra. Proprietarul are drept deplin si daca vrea sa te scoata afara din casa, ori sa-ti mareasca pretul la chirie, nu-l impiedica nimic.

Prindem din urma trendul european

Totusi, in ultimul timp, rata celor care inchiriaza o locuinta a inceput sa creasca, fata de cei care o cumpara. Astfel, acest tip de tranzactii au crescut cu peste zece procente, cel putin la nivel oficial, avand in vedere ca mare parte din proprietari nu inchiriaza pe baza unui contract, cifra putand fi mult mai ridicata.

Acest lucru se intampla in ciuda cresterii valorii chiriilor, chiar cu 20% din septembrie pana acum, potrivit companiei Neoland. Astfel, in cartierele marginase, se plateste in jur de 400 de euro pentru o garsoniera, 500 de euro pentru doua camere si peste 600 de euro pentru apartamentele de trei camere.

Specialistii din domeniul imobiliar sunt de parere ca numarul chiriasilor va creste considerabil si in Romania, mai ales daca am calcula mai bine costurile achizitionarii unei case.

Pe langa pretul afisat si TVA, clientul va plati taxe pentru agentia imobiliara, taxe de notar, ca sa nu mai vorbim de ratele bancare si dobanda aferenta, ce pot dubla pretul total, pana la sfarsitul perioadei de creditare.

In zonele mai bune, preturile trec de 1.000 de euro pentru luxul de a sta in trei camere. Spre comparatie, in Munchen, cel mai bogat oras din Bavaria, Germania, media superioara a chiriei este de 9,70 euro pe metru patrat, pentru un apartament de 70 metri patrati, intr-o cladire construita dupa razboi. Un simplu calcul ne arata ca neamtul plateste mai putin, chiria ridicandu-se la 679 euro/luna.

In schimb, Berlinul e mult mai ieftin, chiriile costand doar 5,90 euro/mp in medie.

Romanii, "spaima" proprietarilor spanioli

Dar nu va ganditi sa plecati in strainate sa profitati de aceste preturi. In mai multe tari, in special Spania, multi proprietari refuza sa ofere adapost contra cost imigrantilor, unii specificand chiar "interzis romanilor".

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Cunoastere Populatiei Imigrante, 80% din strainii din Spania locuiesc in apartamente inchiriate, in ciuda faptul ca, la mica publicitate, peste 1.500 de anunturi dintr-o singura zi spun ca nu ar prefera sa nu inchirieze imigrantilor.

In urma problemelor foarte mediatizate cauzate de romani in ultimul timp, in Barcelona proprietarii nu s-au sfiit chiar sa treaca in anunt ca inchiriaza oricui, doar romanilor nu. Pakistanezi si ecuadorienii sunt si ei pe "lista neagra".

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chirii, #locuinte, #pret, #proprietati, #romani , #Chirie