Criza ne scapa de invazia de mall-uri si supermarketuri

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 09:00
2640 citiri
Criza ne scapa de invazia de mall-uri si supermarketuri

Criza cu care se confrunta tara noastra si nu numai are si o parte plina a paharului. Unii analisti sustin ca in cazul in care blocajul din domeniul imobiliar mai intarzia mult, piata de retail risca sa "dea pe dinafara", confruntandu-se cu o supraoferta de proiecte.

Pe scurt, romanii erau in primejdie sa fie invadati de fel de fel de mall-uri, hiper si super-marketuri.

"Chiar si inainte de instalarea crizei piata de retail devenise dificila in special pentru proiectele construite in orasele mici unde, in multe dintre cazuri, nu s-a reusit sa se deschida toate spatiile inchiriate. In aceste conditii, criza a adus o binevenita decantare a pietei prin impunerea unei selectii naturale a proiectelor, prevenind astfel o situatie de supraoferta", se arata intr-o analiza Colliers.

Potrivit acesteia, piata de retail se afla intr-o situatie diferita comparativ cu cea rezidentiala sau de birouri, fiind probabil cea mai expusa riscului unei oferte excedentare.

2008 a fost cel mai activ an de pana acum pentru retail-ul din Romania, cu 24 de proiecte noi (666.900 mp) livrate in intreaga tara -o crestere numerica de 100%, comparativ cu 2007 si cu 72% ca suprafata.

La acestea se adauga un numar impresionant, de 95 de proiecte viitoare, sau extensii la cele deja existente, anuntate pana in anul 2012.

Analistii Colliers cred ca problemele de finantare si preconizata reducere a consumului vor incetini expansiunea retailerilor in perioada urmatoare.

"Acestia vor deveni mult mai precauti si isi vor extinde reteaua numai in locatii de top si in conditii favorabile. Cu toate acestea, deoarece consumul isi revine rapid atunci cand increderea in piata revine, ne asteptam sa vedem o revigorare a cererii din partea retailerilor in decurs de doua pana la trei trimestre dupa primele semne ale revenirii economiei", arata analistii citati.

Cat priveste oferta de spatii comerciale, aceasta ar trebui sa inceapa sa isi revina la putin timp dupa aceasta, generata in principal de proiectele amanate pe parcursul crizei.

Referitor la chiriile pe piata de retail, acestea vor inregistra un trend descendent odata cu reducerea consumului, care va induce retailerilor o atentie sporita fata de costurile de operare.

"Pentru proiectele existente, ne asteptam ca dezvoltatorii sa fie mai flexibili in cadrul negocierilor chiriilor. Concesiile lor se vor materializa in principal sub forma unor intelegeri temporare -reduceri de chirie sau aplicarea unei chirii procentuale la veniturile realizate- care se vor reduce si chiar vor disparea cu primele semne ale revenirii economice", conchide studiul mentionat.

#chirii, #criza, #invazie, #mall, #spatii, #supermarket , #Chirie