Mall-urile din orasele mici nu fac fata crizei

Sambata, 15 August 2009, ora 14:22
2632 citiri
Mall-urile din orasele mici nu fac fata crizei

Centrele comerciale din orasele mici, cu mai putin de 100.000 de locuitori, se lupta sa supravietuiasca recesiunii, schimbandu-si planurile de afaceri si scazand chiriile.

Din cauza scaderii vanzarilor, multi ocupanti ai mall-urilor din aceste orase nu isi mai permit sa plateasca chiria, ceea ce duce la o reducere a incasarilor proprietarilor chiar si cu 50 de procente, relateaza Ziarul Financiar.

"Primele sase luni ale acestui an au fost groaznice. Unii chiriasi nu si-au platit chiriile ca nu au avut bani, deoarece vanzarile au scazut simtitor fata de lunile decembrie si chiar fata de ianuarie. Gradul de ocupare a mallului este de circa 70-75% si am redus chiriile cu 20-30% pentru unii retaileri", a declarat Simona Suciu, actionarul majoritar al firmei care detine Deva Mall.

Dupa ce s-au extins in Capitala si in orasele mari, dezvoltatorii de centre comerciale sperau sa poata intra cu succes si pe piata oraselor cu 50.000 - 100.000 de locuitori. Insa, din cauza crizei economice, acestia nu au mai apucat sa-si duca la bun sfarsit proiectele. Astfel, dintre orasele cu sub 100.000 de locuitori, exista mall-uri doar in Deva, Alba Iulia si Focsani.

"Au plecat si de la noi o serie de chiriasi, in general companii care au probleme mari si inchid magazinele la nivel national. Gradul de ocupare a Mall Alba este in prezent de 80% si gasim cu greu alti chiriasi deoarece nu se mai dezvolta nimeni. Sunt cateva firme care tatoneaza si nimic mai mult", a declarat Mirela Strajan, administratorul centrului comercial.

#mall-uri, #orase mici, #chirie, #criza, #dezvoltatori , #Chirie