Mallurile fura chiriasii proprietarilor din centrul Capitalei si scad preturile chiriilor

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 12:06
1696 citiri
Mallurile fura chiriasii proprietarilor din centrul Capitalei si scad preturile chiriilor

Chiria spatiilor comerciale stradale din centrul Bucurestiului se va stabiliza in prima jumatate a anului, iar in zonele semicentrale se vor inregistra scaderi ale costului de inchiriere si cresterea gradului de disponibilitate, ca urmare a mutarii chiriasilor in mall-uri, potrivit DTZ Echinox. "Retailul stradal se afla in prezent intr-o perioada de stagnare, dupa ce in prima jumatate a anului 2008 cresterile au fost in medie de 15% comparativ cu aceeasi perioada a lui 2007. Stabilizarea s-a produs in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce criza economica internationala s-a facut simtita si la noi. In topul celor mai scumpe zone din Bucuresti se situeaza centrul Capitalei cu accent pe bulevardul Magheru, urmat de Calea Victoriei, inregistrandu-se in 2008 chirii intre 120-150 euro/metru patrat pe luna", se arata intr-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.


Potrivit analistilor DTZ, in actualul context economic cand principalii consumatori de spatii comerciale stradale - operatorii bancari, farmaciile si cazinourile - isi revizuiesc strategia de dezvoltare, unii dintre ei chiar stopand-o, cererea pentru astfel de spatii va stagna si chiar se va reduce pentru spatiile situate in locatii fara trafic pietonal consistent. In schimb, pentru spatiile stradale cu un vad comercial ridicat DTZ estimeaza mentinerea cererii.


"Pentru prima jumatate a lui 2009 ne asteptam ca nivelul chiriilor pentru spatiile stradale interesante sa se mentina constant, in timp ce pentru zonele semicentrale, cu trafic pietonal redus, estimam o crestere a gradului de disponibilitate si implicit o scadere a chiriilor", se mentioneaza in comunicat.


Potrivit DTZ, in ultimul an retailerii au inceput sa paraseasca spatiile stradale din cartiere in favoarea mall-urilor, fenomen care s-a remarcat si la nivelul operatorilor din domeniul electrocasnicelor, care au trecut printr-un proces extensiv de dezvoltare a retelei, proces initiat cand spatiile comerciale din mall-uri nu erau o optiune comuna.


"Cauzele acestui fenomen sunt multiple. Pe de o parte, spatiile stradale sunt limitate ca si suprafata si nu mai raspund intotdeauna exigentelor conceptului de retail modern pe care l-au abordat chiriasii lor in ultima vreme. Mall-urile sunt o alternativa atragatoare pentru multe lanturi de magazine care s-au extins in trecut prin spatii stradale, deoarece ofera suprafete mai mari, flexibilitate in configurarea acestora, trafic sporit si marketing integrat", se mai arata in comunicat.


In acest context, analistii DTZ apreciaza ca eliberarea unitatilor stradale neperformante din portofoliu poate fi o masura imediata adoptata de retailerii mari - cum sunt si operatorii de electrocasnice - care trec acum printr-un proces de restructurare a retelei de magazine.


In opinia lor, pentru spatiile comerciale semicentrale situate in zone cu trafic pietonal intens exista in continuare cerere, dar ocuparea acestora depinde si de flexibiltatea proprietarilor in negocierea preturilor. Chiriile pentru spatiile comerciale stradale din zonele semicentrale din Bucuresti variaza intre 25 euro/mp/luna si 45 euro/mp/luna.


DTZ Echinox asigura servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.