Piata office din Bucuresti, in cadere libera

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:42
1775 citiri
Piata office din Bucuresti, in cadere libera

Pentru 2011 se asteapta livrarea a 106.000 mp cladiri de birouri in Capitala, nivel minim istoric, dupa ce in trimestrul I al anului au fost livrate in piata doua cladiri de birouri in suprafata totala de 31.800 mp,a declarat pentru NewsIn head of office agency la CB Richard Ellis, Catalina Jigman.

"In primele trei luni ale anului au fost livrate in piata doua cladiri de birouri, cu suprafata totala de 31.800 mp, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel de noi livrari per trimestru in ultimii doi ani. In total, pentru anul 2011 asteptam livrarea a altor 106.000 mp, un nivel minim istoric.

Totusi, trebuie mentionat ca in cazul proiectelor cu constructia stopata, orice modificari in ceea ce priveste stadiul constructiei are efecte imediate asupra estimarilor de livrare", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn head of office agency & GCS la compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE), Catalina Jigman.

In ceea ce priveste cei 106.000 mp ce urmeaza a fi livrati, peste 80% reprezinta cladiri de birouri care au specificatii tehnice de clasa A.

Reprezentantul companiei CBRE spune totodata ca este dificil de estimat momentul in care piata imobiliara va reveni la nivelul de dinainte de criza.

"In perioada urmatoare se prefigureaza insa usoare imbunatatiri ale activitatii de constructii si investitii pe anumite segmente.

Tot in acest an asteptam si o crestere a tranzactiilor pe segmentul birouri. Conform estimarilor, rata de neocupare ar putea sa scada spre sfarsitul anului spre valori estimate de 14 - 15% (fata de circa 17% la sfarsitul primului trimestru, n.r.)", a precizat Catalina Jigman.

De asemenea, aceasta preconizeaza intensificarea activitatii tranzactionale si in orasele din afara Bucurestiului, precum Cluj, Timisoara, Iasi, plus demararea constructiei pentru proiecte ale unor dezvoltatori de calibru (GTC, ID Grup).

"De asemenea, estimam o expansiune a activitatilor logistice si de productie in orase importante din provincie, in timp ce in Bucuresti activitatea de dezvoltare se va concentra pe facilitatile deja operationale", a adaugat oficialul CBRE.

In ceea ce priveste zona Europei Centrale si de Est, Catalina Jigman spune ca nu exista diferente majore intre Romania, Ungaria, sau Cehia referitoare la piata de birouri.

"Vorbim de un stoc de birouri modern, ce depaseste doua milioane de mp (Budapesta chiar peste 3 milioane), o chirie prime ce variaza intre 19,5 euro si 21 euro si un nivel al cererii trimestriale comparabil intre capitale - in jur de 50.000 mp (plus/minus 5%). Exceptia notabila este data de Varsovia, unde stocul de birouri atinge 3,5 milioane mp, iar cererea trimestriala este tripla fata de Bucuresti", a mentionat reprezentantul casei de consultanta.

Potrivit Catalinei Jigman, in prezent asistam si la primele semne de maturizare a pietei.

"Un semnal in acest sens este dat si de cresterea numarului tranzactiilor intermediate prin agentii, in detrimentul tranzactiilor directe, asa cum se intampla in orase precum Londra, unde peste 95% din tranzactii sunt realizate prin agentii de consultanta imobiliara.

Daca in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o crestere a cererii totale cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, tranzactiile unde chiriasul a fost reprezentat direct (neasistat de un consultant) au scazut cu 55%. In ceea ce priveste tranzactiile unde proprietarul a avut o reprezentare directa au ramas constanta in T1 2011 fata de T1 2010", a mai spus Jigman.

Potrivit acesteia, 2011 va fi un an al stabilizarii pietei locale de real estate.

"Unul dintre segmentele cu potential in perioada urmatoare va fi cel al investitiilor. Investitorii sunt mai interesati de produsele investitionale imobiliare in acest an, un sfert din cei 350 de investitori intervievati de compania CB Richard Ellis (CBRE) indicand regiunea centrala si de est, inclusiv Romania, drept cea mai atractiva din Europa.

In 2011 inregistram deja o crestere a numarului de tranzactii pe segmentul birouri, avand in vedere ca piata traverseaza un climat economic mai favorabil", a subliniat Jigman.

#piata office, #segment de birouri, #cladiri birouri , #Chirie