Strainii isi vand proprietatile din Marea Britanie, speriati de taxele foarte mari

Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:35
8504 citiri
Strainii isi vand proprietatile din Marea Britanie, speriati de taxele foarte mari
Foto: My London Home

Numarul strainilor care detin proprietati in Marea Britanie scade vzand cu ochii, iar chestiunea este confirmata si de cea mai mare agentie de profil din Regat, Countrywide.

Conform statisticii facute de firma, care administreaza 90.000 de proprietati date spre inchiriere, doar 5% din aceste locuinte mai au proprietari straini, comparativ cu 2010, cand rata era de 12%, relateaza BBC.

Situatia este si mai bine reflectata pe piata imobiliara londoneza, unde procentul strainilor care detin locuinte in capitala Marii Britani a scazut de la 26%, la 11%. O mare parte au fost speriati de noile impozie pe proprietati aplicate de guvernul britanic, in vreme ce altii au preferat sa vanda si sa cumpere noi proprietati in zone mai ieftine.

Pe de alta parte, asociatiile care militeaza pentru drepturile chiriasilor au motive de a jubila, considerand ca proprietarii straini au beneficiat de un vid legislativ pe aceasta piata, fapt ce le-a permis sa acumuleze profituri considerabile in ultimii ani.

"S-a observat o lichidare a proprietatilor detinute de straini pe piata britanica, ceea ce inseamna ca noul sistem de taxare are un efect de blocare a speculatiilor pe piata imobiliara", apreciaza Dan Wilson Craw, director la Generation Rent.

"Din nefericire, acest lucru nu a putut preveni cresterea preturilor peste nivelul inflatiei intre 2013 si 2016, lasand milioane de chiriasi fara sansa de a-si cumpara propria locuinta", mai spune acesta.

Europenii sunt primii care au decis sa se retraga de pe piata imobiliara din Londra, de la o rata de detinere a proprietatilor de 39%, in 2010, aceasta scazand in prezent la doar 28%.

O parte din golul lasat de acestia pe piata imobiliara a fost ocupat de asiatici, in special de cei veniti din fosta colonie Hong Kong.

Declinul lirei, generat de votul pro-Brexit, a facut mai ieftine proprietatile din Marea Britanie, pentru straini, cel putin, dar noile taxe sunt in masura sa ii tina deoparte pe investitorii de peste mari.

Pentru o a doua proprietate achizitonata in Regat, taxa de timbru s-a majorat cu 3%, incepand din aprilie 2016. Si companiile sunt taxate suplimentar pentru proprietatile achizitionate in Regatul Unit, fapt care a generat o stagnare in dezvoltarea pietei imobiliare din Londra si alte orase mari din UK.

"Combinata cu evolutia nesatisfacatoare a preturilor de pe piata imobiliara din Londra, taxarea suplimentara a proprietarilor straini a redus numarul investitiilor in proprietati date spre inchiriere", a precizat Johnny Morris, director in cadrul Countrywide

#piata imobiliara UK, #proprietati inchiriate Marea Britanie, #piata imobiliara londra, #chirii Londra, #brexit, #impozit proprietati Marea Britanie , #Chirie