Topul reducerilor la chiriile de birouri

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 16:19
3020 citiri
Topul reducerilor la chiriile de birouri

Pentru ca nu mai au bani sa le finalizeze, multi dintre dezvoltatorii imobiliari au pus in cui marile proiecte de spatii de birouri, alegand sa isi continue doar proiectele de dimensiuni mai mici, mai usor de finantat.

Astfel, in prezent o serie dintre priectele mari de cladiri de birouri aflate in faza avansata de constructie au fost preinchiriate sau vandute la inceputul demararii constructiei.

"Numarul spatiilor de birouri ce vor fi livrate anul acesta se va situa sub asteptari. Chiar si cu un stoc mai mic, rata de neocupare se situeaza momentan in jurul valorii de 1-1,5%, in conditiile in care la sfarsitul anului 2007 se apropia increzator de zero", se arata intr-o analiza a Eurometropola.

Potrivit acestora, pe piata inchirierilor de birouri, din teama de a nu gasi chiriasi solvabili intr-un timp cat mai scurt, proprietarii cladirilor au redus considerabil chiriile si sunt mult mai flexibili in negocierea conditiilor contractuale.

Influentati si de tendinta actuala a pietei, proprietarii accepta sa negocieze pretul in medie cu 20% pentru a incheia un contract cat mai rapid, mai ales daca si potentialul chirias este o companie solida, cu reputatie buna care doreste un contract pe termen mai lung (3-5 ani).

"Desi discounturile medii sunt de 20% din pretul de anul trecut, in goana de a atrage chirisi buni si a de a incheia contracte cat mai curand, unii proprietari au redus pretul chiar si cu 35%", sustin reprezentantii Eurometropola.

Acestia au realizat un clasament al celor mai mari discounturi la chiriile la birouri, dupa cum urmeaza:

1. Office Calea Calarasilor, finalizat in 2008
Pret vechi: 20 euro/mp
Pret nou: 13 euro/mp
Discount: 35%

2. Office Blvd. Unirii, finalizat in 2009
Pret vechi: 18 euro/mp
Pret nou: 12 euro/mp
Discount: 33%

3. Office 13 Septembrie, finalizat in 2008
Pret vechi: 30 euro/mp
Pret nou: 20 euro/mp
Discount: 33%

4. Office Dorobanti, finalizat in 2008
Pret vechi: 22 euro/mp
Pret nou: 16 euro/mp
Discount: 27%

5. Office Baneasa, finalizat in 2008
Pret vechi: 20 euro/mp
Pret nou: 15 euro/mp
Discount: 25%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#birouri, #chirii, #imobiliare, #reducer , #Chirie