Plosceanu (ARACO): Sectorul de constructii nu scapa de recesiune in 2013

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:59
2550 citiri
Plosceanu (ARACO): Sectorul de constructii nu scapa de recesiune in 2013

Sectorul de constructii nu va iesi din recesiune anul acesta, crede Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Guvernul trebuie sa ia urgent masuri pentru deblocarea investitiilor din domeniul constructiilor, deoarece, in caz contrar, competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, a mai adaugat Plosceanu.

"Daca Guvernul nu va debloca urgent investitiile din domeniul constructiilor, atunci competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, diminuand capacitatea acestor firme de a se implica in proiectele finantate din fonduri structurale in perioada 2014-2020.

Executivul trebuie sa-si asume un program de plata a creantelor de catre entitatile achizitoare cu capital de stat si autoritatile locale, alaturi de societatile cu capital de stat. Este vorba despre creantele aferente societatilor de constructii pentru perioada 2009-2012, estimate la inceputul anului in curs la circa 1,8 miliarde de euro", a afirmat Laurentiu Plosceanu.

Acesta a precizat, totodata, ca ministerele de profil si autoritatile locale trebuie sa comunice public programele de investitii pentru 2013, precizand disponibilitatea resurselor financiare aferente.

"Vom trimite o scrisoare catre Guvern, in care vom solicita sa anunte public programele de investitii pentru anul 2013. Vom cere, de asemenea, ca Executivul sa ia masuri pentru implementarea de urgenta a Directivei comunitare privind combaterea platilor intarziate, avand ca termen luna martie.

O alta masura importanta care trebuie luata de Guvern se refera la promovarea unei rectificari bugetare la mijlocul acestui an, care sa puna accent pe necesitatea promovarii acelor investitii de interes national si local", a mai spus Plosceanu.

In contextul liberalizarii pietei fortei de munca in UE din 2014, ARACO va incerca sa convina cu partenerii patronali din Germania mecanisme de colaborare, care sa implice subcontractarea de lucrari sau gestionarea in comun a fluxurilor de muncitori migranti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii constructii Romania, #constructiii Romania 2013, #criza financiara constructii Romania , #Constructii case