NOUL COD FISCAL, IMPOZITUL PE LOCUINTE: Aberatii intr-un sistem deja viciat

Joi, 25 August 2011, ora 17:24
8110 citiri
NOUL COD FISCAL, IMPOZITUL PE LOCUINTE: Aberatii intr-un sistem deja viciat

Sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare este putrezit de la radacina. Cea mai importanta variabila din ecuatia de calcul a impozitului, valoarea de piata a unui imobil sau teren, este chiar cea de care nu se tine cont. Pentru a corecta aceasta problema, statul ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 2,4 miliarde de lei, gest putin probabil sa fie facut. In schimb, Ministerul Finantelor vine cu fel de fel de modificari ce dau cu totul peste cap modul in care romanii isi platesc taxele pe casa.

Aproape toate statele europene impoziteaza proprietatile imobiliare in functie de valoarea de piata a acestora.

Teoretic, si in Romania se intampla acest lucru, doar ca valoare unui imobil sau a unui teren inregistrata la Directia Generala Impozite si Taxe Locale (DGITL) este de trei-patru ori mai mica decat cea reala.

Mai mult, procentul de impozitare este infim in comparatie cu restul statelor UE.

"Nivelul actual de impozitare al proprietatilor imobiliare este mic si viciat", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul imobiliar Dr. Radu Zilisteanu.

"Viciul porneste de la faptul ca valoarea inregistrata la DGITL este foarte departe de valoarea de piata".

Asadar, o proprietate de 100.000 de euro, figureaza la DGITL ca valorand 25.000 de euro, in unele cazuri. Nivelul actual de impozitare pe proprietate este 0,1% in Romania, ceea ce inseamna ca taxa aplicata locuintei respective este de aprox. 25 de euro.

Acelasi impozit in Centru si in Ferentari

Recent, Ministerul Finantelor a anuntat o serie de modificari care vor fi aplicate Codului Fiscal, unele dintre acestea referindu-se si la impozitarea locuintelor, terenurilor si masinilor.

Astfel, s-a decis continuarea aplicarii impozitarii progresive, introdusa in cursul anului trecut.

Mai exact, persoanele care detin in proprietate mai mult de o locuinta vor plati impozite majorate cu 65% pentru primul imobil in afara celui de domiciliu.

In continuare, taxele cresc cu 150% pentru cea de-a treia proprietate si cu 300% pentru cea de-a patra.

In 2010, s-a spus ca acest sistem va fi aplicat doar pana la 31 decembrie 2011, insa recent s-a decis aplicarea acestuia pe termen nelimitat.

Pe langa acest aspect, surse din Ministerul Finantelor Publice au declarat pentru Gandul.info ca este posibil sa nu se mai calculeze diferentiat impozitul in functie de zona geografica in care este amplasat imobilul respectiv.

Pentru a-si sustine aceasta idee, reprezentatii au spus ca este aberant ca pentru o garsoniera din centrul Capitalei sa se plateasca un impozit mai mare decat pentru o vila din periferie.

Mai ales ca in ultimii ani, cartierele de vile au fost construite chiar la iesirile din marile orase.

"Ceea ce vrea Ministerul Finantelor sa faca este o aberatie. Situarea unei proprietati imobiliare se plateste in orice stat, prin costul terenului si prin alte costuri, printre care intra si impozitul", a mai spus Zilisteanu.

"Nu putem plati acelasi impozit pentru un apartament de la Universitate si unul din Ferentari".

"Faptul ca iau in calcul aceasta uniformizare da dovada de o gandire ingusta, asa cum ne-a demonstrat Ministerul in ultimii 21 de ani, in raport cu impozitarea imobiliara", a mai spus analistul imobiliar.

Impozitarea corecta, misiune imposibila

Zilisteanu este de acord ca trebuie evitata aceasta asa-zisa "aberatie" invocata de Ministerul de Finante, din cauza careia impozitul pentru o garsoniera in Centru este mai mare decat pentru o vila in periferie.

Insa aceasta problema trebuie rezolvata nu prin scoaterea zonelor geografice din ecuatie, ci prin aducerea valorilor locuintelor inregistrate la Directia de Taxe si Impozite la nivelul real.

In teorie suna bine, insa practica este mai complicata.

Exista aproximativ 8 milioane de unitati locative, in Romania, in acest moment. Taxa de evaluare a unei locuinte este de minim 300 lei.

Un calcul simplu ne arata ca ar fi necesare cel putin 2,4 miliarde de lei pentru a evalua toate locuintele din Romania.

"Cine ar da aceasta suma? Sa ceri proprietarilor sa suporte costul evaluarii locuintei in scopul impozitarii ulterioare ar fi indecent. Sa scoata statul acesti bani din buzunar, este improbabil. Asadar, avem de-a face cu o misiune imposibila", mai spune Zilisteanu.

Cum se taxeaza in Europa?

Compararea sistemul de impozitare romanesc cu cel din alte state europene pare a fi un gest exagerat.

In majoritatea statelor, exista sisteme care s-au sedimentat in timp, piloni de baza care sunt reglati fin din cand in cand.

In Romania, avem de-a face cu o baza viciata si cu modificari anunale de la o extrema la alta.

"Sistemul fiscal romanesc a suferit fracturi imense in ultimii 70 de ani", mai spune analistul imobiliar.

Spre exemplu, in Suedia, stat cu o guvernare de stanga indelungata, exista reguli foarte stricte in ceea ce priveste impozitarea averilor in general.

In acest stat nordic se impoziteaza progresiv nu doar locuintele, ci si veniturile.

Mai mult, procentul de taxare, care la noi este de 0,1%, ajunge si la 1,1% in state precum Spania.

Conform Imopedia, bulgarii au reusit sa puna la punct un sistem de impozitare cu 0,16% din valoarea de piata a imobilului, sistem ce este actualizat in fiecare an.

#cod fiscal, #impozit, #impozit casa, #impozit locuinta, #impozit progresiv, #modificare cod fiscal, #nou cod fiscal, #zilisteanu , #Garsoniere