Care sunt conacele boieresti pe care statul vrea sa le transforme in hotel - FOTO

Joi, 08 August 2013, ora 08:05
14917 citiri
Care sunt conacele boieresti pe care statul vrea sa le transforme in hotel - FOTO
Castelul Bethlen. Sursa foto: locuriuitate

O serie de conace ar putea recupera din gloria de altadata, datorita unei initiative a ministrului Culturii, Daniel Barbu. Ministrul vrea sa infiinteze o societate care se va ocupa, printre altele, cu amenajarea unor spatii de cazare in interiorul monumentelor istorice.

"Sunt monumente istorice care in momentul de fata sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Balta, care este proprietate privata, si, daca este restaurant asa cum trebuie, poate primi inclusiv aceasta destinatie legata de industria turistica. Este o traditie foarte solida in Spania, cu ceea ce se numeste Paradores.

In Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele in centre de evenimente, (...) avand grija sa fie prezervata calitatea monumentului, cu toata rigoarea. Dar monumentul trebuie sa fie viu, sa traiasca. Speram sa facem si noi intr-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece multi ani pana sa ducem monumentele in aceasta conditie, dar am creat un cadru normativ care sa permita aceasta posibilitate in viitor", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru Mediafax.

Ministrul a mentionat ca firma pe care isi doreste sa o infiinteze, Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice, va realiza lucrari de reabilitare si de punere in valoare a monumentelor istorice si va putea desfasura si activitati de cazare si masa in spatiile pe care le are in administrare.

Printre monumentele istorice care ar putea primi din nou turisti se numara Conacul Rosetti Bals, din judetul Vaslui, doua castele care au apartinut fostului premier al Romaniei, politicianul Alexandru Marghiloman, dar si castelul Bethlen, din judetul Mures.

Conacul Rosetti Bals

Sursa foto: Panoramio

Primarul din localitatea Codaesti, Mihai Rebegea, spune ca ar investi intre 200.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro) si 300.000 de lei (aproximativ 67.000 de euro) in fiecare an pentru amenajarea conacului Rosetti Bals.

"Am putea sa facem foarte multe lucruri acolo, de exemplu am putea amenaja o crama si am putea organiza degustari de vinuri", explica edilul pentru Business24. Primul pas, insa, va fi asfaltarea drumului pana la conac, o suprafata de aproximativ un kilometru. Starea precara a acestuia este una dintre explicatiile numarului mic de turisti care viziteaza conacul, spune primarul.

Cei aproximativ 100 de turisti care vin la Rosetti Bals au ce vedea. Conacul Rosetti-Bals, una dintre cele mai vechi cladiri laice din Moldova cuprinde casa Rosetti-Bals, biserica de curte, casa administrativa si cladiri anexe.

Prima atestare documentara dateaza din timpul domniei lui Constantin Cantemir, noiembrie 1691, cand boierul Iordache Ruset a cumparat mosia Pribesti. "Daca punem accent pe acest conac, monument istoric, este fara discutie un argument care va ajuta la dezvoltarea comunitatii si la promovarea zonei", subliniaza primarul din Albesti.

Castelul Marghiloman din Sinesti, judetul Ialomita

Un alt exemplu de conac care va putea caza turistii peste noapte este Marghiloman, aflat pe raza comunei Sinesti, in judetul Ialomita. Reprezentantii primariei sustin ca nu au auzit de initiativa ministerului Culturii si mentioneaza sec ca in acest momentul castelul este inchis. Nu pot preciza detalii nici despre facilitatile de cazare care ar putea fi construite la castel si nici despre potentialele investitii, suportate din bugetul primariei.

Castelul construit intre 1869 si 1874, a apartinut lui Alexandru Marghiloman, fost prim-ministru al Romaniei si atragea pe vremuri intreaga lume buna a Bucurestiului secolului al XIX-lea.

Ansamblul Marghiloman are spatiu pentru amenajarea unor eventuale camere turistice, in conditiile in care dispune de trei niveluri, unul dintre etaje avand 10 incaperi, pivinta si doua terase laterale. De asemenea, la parter exista deja sapte camere care ar putea fi transformate pentru primirea turistilor.

Interesul acestora nu va intarzia sa apara, tinand cont ca edificiul respecta arhitectura caselor boieresti din secolul al XIX-lea si se afla intr-o zona accesibila cu masina, care ofera si o priveliste deosebita. Din pacate, din cauza lipsei de fonduri, lucrarile pentru modernizarea si amenajarea constructiei au fost suspendate, iar conacul s-a transformat incet intr-o ruina.

Conacul Marghiloman din Buzau

Sursa foto: Adevarul

Tot fostului politician roman Alexandru Marghiloman a apartinut si conacul din Buzau, aflat de asemenea pe lista potentialelor atractii turistice transformate in muzeu. Pe vremuri, conacul era unul deosebit de luxos, cu pereti inveliti de matasuri scumpe si podele acoperite cu parchet din lemn exotic.

Lucrarile la conac au durat cinci ani, intre 1882 si 1887, si au fost executate de tatal politicianului, Iancu Marghiloman. Fiul sau, Alexandru, a luat decizia sa modernizeze edificiul si a angajat un arhitect de origine franceza, Paul Gottreau, renumit pentru proiectarea Casei de Economii si Consemnatiuni si a cladirii Fundatiei Universitare Carol I din Bucuresti.

In 1897, a fost inaugurata Vila Albatros, cladirea principala a domeniului, situata intr-o zona privilegiata, inconjurata de un parc imens, cu helesteu.

Castelul Bethlen, Albesti, judetul Mures

Sursa foto: locuriuitate

Pe lista monumentelor istorice unde vor putea fi cazati turisti se afla si castelul Bethlen, aflat in localitatea Albesti, judetul Mures. Pana la data publicarii acestui articol, reprezentantii primariei nu au putut fi contactati pentru detalii.

Constructia castelului a durat mai mult de patru sute de ani, in perioada 1300 - 1700, si a respectat stilul Renasterii transilvanene. In acest moment, desi peretii exteriori si acoperisurile nu se mai afla intr-o stare buna, castelul este in continuare considerat cel mai frumos castel Renascentist din judet.

Numele familiei Bethlen se pierde in istorie, dar se pare ca provine chiar de la orasul Bethleem din Iudeea, spune o profesoara de Istorie, citata de Realitatea. "Un membru al familiei a participat la cruciade si a primit drept recompensa acest teritoriu. Acest castel de vanatoare se va transforma intr-o locuinta permanenta a familiei", a completat profesoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conace vechi muzeu, #cazare conac muzeu, #conac Alexandru Marghiloman, #atractii turistice conace , #Imobiliare lux