Cat mai costa un castel in Europa? Putin, foarte putin!

Joi, 19 Martie 2015, ora 15:00
5948 citiri
Cat mai costa un castel in Europa? Putin, foarte putin!
Foto: Prestige Property

Ofertele agentiilor imobiliare de lux din Europa au ajuns sa includa tot mai multe proprietati cu valoare istorica la preturi tot mai mici.

Pentru clientii cu dare de mana a devenit astfel extrem de usor sa puna mana pe un castel din Irlanda, o manastire din Toscana sau un palat provensal.

Preturile acestor monumente de arhitectura clasica si medievala au scazut cu 25 pana la 40% in ultimele luni, spun agentii imobiliari.

Aprecierea dolarului a adus deja un nou val de cumparatori din Statele Unite pentru proprietatile cu patina din Irlanda, Franta, Spania sau Italia.

Mark Harvey, partener in cadrul Knight Frank si agent imobiliar pentru proprietatile de lux din Franta, sustine ca numarul americanilor interesati de aceste proprietati s-a triplat in ultimii ani, reprezentand acum 10% din portofoliul tranzactiilor incheiate de companie in Hexagon, dezvaluie un reportaj CNBC.

Castele la pret de penthouse

"Interesul pentru aceste proprietati a atins cote maxime, iar rezervarile pentru vizionarea lor in timpul verii sosesc intr-un numar tot mai mare", sustine Harvey.

Si nici nu e de mirare, atata vreme cat regiunea Provence este si una dintre destinatiile preferate de vacanta ale americanilor.

Asa ca intre doua degustari de vin si produse culinare de top, oaspetii de peste ocean pot sa negocieze si cumpararea unui castel din Franta.

Un astfel de exemplu ar fi cel al unui palat din secolul al XVIII-lea din Carpentras pus la vanzare contra sumei de 11 milioane de euro.

Cu peste 1.400 mp locuibili, cladirea are sapte domitoare, un hol imens, sala de bal, biblioteca si alte saloane.

Proprietatea masoara in total 34 de hectare si are doua pavilioane de vanatoare, o casa de oaspeti, diverse alte dependinte, piscina si teren de tenis.

In urma cu un an, cele 11 milioane de euro ar fi insemnat 15 milioane de dolari.

Dupa declinul inregistrat de moneda europeana, suma este egala cu 11,7 milioane de dolari, aproximativ pretul unui penthouse din New York sau Los Angeles.

Iar un "discount" de 3 milioane de dolari venit pe neasteptate nu este un lucru de ignorat pe piata imobiliara de lux.

Parisul, mai ieftin decat metropolele americane

Pe piata imobiliara pariziana, metrul patrat construit este evaluat in acest moment la 2.000 de dolari, mult redus fata de preturile intalnite in Manhattan, San Francisco sau Los Angeles, unde media este de 2.700 de dolari/mp.

"Americanii compara preturile si descopera ca o proprietate in Paris este mult mai ieftina decat in New York sau Miami", explica Harvey.

Casa Sotheby's are de asemenea cateva oferte de vile sau locuinte la parterul cladirilor din Paris pentru americanii care vaneaza oportunitatile imobiliare de pe piata europeana.

Un apartament cu trei dormitoare, tavane inalte si vedere superba situat in Paris se vinde cu 1,7 milioane de dolari.

Nu doar aprecierea dolarului influenteaza piata imobiliara de lux din Europa.

Cu o economie anemica in toata zona, milionarii care detineau aceste imobile si-au luat zborul spre tari cu un regim fiscal ceva mai relaxat, punand in vanzare zeci de proprietati cu parfum de epoca la preturi destul de reduse pentru valoarea lor.

Investitii pentru vremuri mai bune

In comitatul Cork din Irlanda, castelul Lisselan a fost pus in vanzare anul trecut pentru 9 milioane de euro.

Intre timp, pretul i-a fost ajustat serios in cautarea unui cumparator: 6,95 milioane euro.

Intre momentul aparitiei proprietatii pe piata si prezent, evolutia dolarului in raport cu euro si reducerea de pret pot fi traduse intr-un discount de 5 milioane de dolari pentru un comparator decis.

Nu doar atractia proprietatilor de lux functioneaza aici.

Pentru multi americani acesta este momentul perfect pentru a-si muta investitiile din Statele Unite pe o piata cu preturi mult mai reduse.

"O parte din clienti gandesc aceste achizitii ca pe o investitie de viitor. Iar daca analizezi puterea de cumparare a dolarului si sperantele reluarii unui ciclu de crestere economica in Europa, piata imobiliara este o alegere potrivita", mai spune reprezentantul Knight Frank.

#piata imobiliara lux Europa, #vanzare castele Europa, #pret castele Irlanda , #Imobiliare lux