Cele mai bune tari pentru investitii imobiliare in timpul crizei

Duminica, 03 Mai 2009, ora 13:21
3232 citiri
Cele mai bune tari pentru investitii imobiliare in timpul crizei

Spania, Croatia, Muntenegru, India si Emiratele Arabe Unite au un punct comun: se numara printre cele mai bune locuri pentru a cumpara proprietati imobiliare in timpul crizei.

Datorita scaderilor de preturi, investitorii isi intorc, din nou, atentia spre piata imobiliara. Din Croatia si Muntenegru, pana in Florida si sud vestul Statelor Unite, cei interesati de o investitie pe termen lung pot cumpara proprietati imobiliare la preturi mult reduse, in comparatie cu anul trecut.

Peste tot in Madrid sau Barcelona au aparut semne "De vanzare", pe blocuri pe jumatate construite. Desi era unul dintre motoarele cresterii ale Spaniei, segmentul imobiliar a fost lovit puternic de recesiune.

In Barcelona, preturile au scazut cu 6,5 procente, in primul trimestru din 2009. Pana la sfarsitul anului, se vor inregistra scaderi de 35 de procente sau chiar mai mult, fata de varfurile din 2007, potrivit analistilor Business Week.

Din cauza crizei, atat in Spania, cat si in multe alte tari, proprietarii s-au regasit in imposibilite de plata a ratelor ipotecilor. Astfel, oamenii de afaceri cu multi bani au inceput o adevarata "goana" dupa imobiliare la preturi reduse.

"Daca reusesc sa scoata un pret bun, oamenii nu ezita sa cumpere", a spus Charles Weston-Baker, director al companiei imobiliare Savills, din Londra, ale carei vanzari au crescut intre 10 - 20% in luna aprilie, comparativ cu martie. "Prabusirea preturilor a facut proprietatile accesibile, din nou, investitorilor", a adaugat el.

Potrivit lui Adam Challis, director asociat la CB Richard Ellis din Londra, Muntenegru (foto) reprezinta una dintre cele mai bune piete imobiliare din Europa. Pe langa faptul ca a devenit o destinatie turistica high-end, tara are o importanta strategica, avand legaturi atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Rusia.

Pana la inceputul crizei economice, in 2008, cumparatorii investeau 600 de milioane de dolari anual pentru a cumpara proprietati in Muntenegru.

Compania de real estate Jones Lang LaSalle recomanda, de asemenea, Europa de Est, dar si anumite tari din Europa de Vest. Astfel, pentru investitiile pe segmentul rezidential sunt recomandate orasele Berlin, Munchen si Frankfurt, datorita riscului scazut de pierderi, avand in vedere ca nu avut scaderi majore, precum Spania sau Irlanda.

Afaceri in afara Europei

Daca nu va place Europa, Orientul Mijlociu si Asia ar putea oferi, la randul lor, oportunitati de afaceri foarte bune, mai ales pentru investitorii mai "vitezi", ce nu se retrag din fata riscului.

Primul pe lista este Dubai. Odata model al dezvoltarii imobiliare, orasul a fost grav afectat de criza, iar preturile au scazut deja cu 25 de procente. Analistii estimeaza ca se vor reduce pana la 70% pana la sfarsitul acestui an, dezvoltatorii incercand sa scape de povara datoriilor pe care le-au acumulat.

De asemenea, in ciuda scaderii economiei mondiale, autoritatile din tarile emergente precum India sau Brazilia estimeaza ca se vor inregistra cresteri, preturile pentru imobiliare fiind insa foarte mici, la o optime fata de pretul din Statele Unite, de exemplu.

Analistii avertizeaza totusi ca aceste investitii imobiliare nu vor da roade imendiat, ci trebuie sa fie de lunga durata. Deocamdata, bancile din intreaga lume sunt foarte atente la acordarea creditelor si cer dobanzi destul de mari.

Pe de alta parte, piata imobiliara ar putea scadea si in 2010, ceea ce ar duce la o depreciere a valorii proprietatilor cumparate acum, iar, pana dupa redresarea economiei, investitorii s-ar putea sa isi poata recupera banii.

 

Intra pe Biztube, primul video-portal de business din Romania, ce reuneste interviuri de marca cu greii din lumea afacerilor si stiri economice de ultima ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#imobiliara, #lux, #piata, #preturi, #rezidentiale, #scadere, #tensiuni, #tranzactii , #Imobiliare lux