Cum sa faci dintr-un castel o afacere profitabila in turism

Vineri, 16 August 2013, ora 07:53
2720 citiri
Cum sa faci dintr-un castel o afacere profitabila in turism

Castelele scoase la vanzare in mai multe tari europene se pot transforma intr-o idee de afaceri profitabila, pentru cei cu dare de mana si care nu se sperie de costurile de intretinere destul de piperate. Investitia se amortizeaza in cel mult trei ani, iar apoi pensiunea transformata in castel "intra pe profit".

Chateau de Lauzun, Chateau de Cardou si La Fontaine l'Abbe sunt toate castele vandute de proprietari cu preturi de cel putin un milion de euro, arata lux-residence.com.

In prezent, aceste resedinte luxoase se afla in circuitul turistic si pot fi inchiriate pentru sume care incep de la 1000 de euro pentru o singura noapte. In conditiile in care cele mai multe castele vandute au cel putin 10 camere, un calcul simplu arata ca intr-o singura noapte, incasarile ajung la 10.000 de euro.

Daca ar fi inchiriate la capacitate maxima, pe toata durata sezonului, care dureaza, in general, trei luni, ar insemna ca in 90 de zile, incasarile ajung la 900 000 de euro. Desigur, castelele pot fi inchiriate si in afara sezonului, ceea ce ar rotunji substantial, in fiecare an, veniturile proprietarile.

Pe de alta parte, din incasarile inregistrate proprietarii trebuie sa suporte si costurile de intretinere care pot ajunge, in unele cazuri, si la cateva sute de mii de euro pe an. De exemplu, costul anual cu intretinerea si utilitatile Castelului Huniazilor din Timisoara, in care functioneaza Muzeul Banatului, ajunge anual la circa 30.000 de euro, asa cum preciza directorul muzeului, Dan Ciobotaru.

Chatau de Lauzun

Chateau de Lauzun este unul dintre cele mai scumpe proprietati de lux aflat in oferta agentiei imobiliare Savills. Pretul de catalog pentru acest somptuos imobil se ridica la 6,4 milioane de euro, un cost justificat de valoarea istorica. Chateau de Lauzun se afla intre Bordeaux si Bergerac si a fost locuit de Caterina de Medici si regele Henric al IV-lea, ambii monarhi ai Frantei. In prezent, castelul cu 10 dormitoare poate fi inchiriat pentru cel putin 1.200 de euro, pe noapte.

Interiorul castelului Lauzun

Un alt castel care poate fi cumparat pentru 4,5 milioane de euro este Chateau de Cardou, amplasat in apropierea raului Dordogne, pe o suprafata de 800 de metri patrati. Pe langa cele 10 dormitoare, o biblioteca si o bucatarie, castelul mai are si o anexa cu cinci camere, un studio si grajduri.

Chateau Cardou

In prezent, cei care vor sa se "cazeze la castel" trebuie sa scoata din buzunar intre 1.600 si 4.600 de euro, de persoana, pentru minisejururi de doua nopti. Pentru sejururile mai mari exista reduceri de pret de o saptamana, tariful de cazare ajugela cel putin 3.200 de euro.

Dormitor din interiorul Chateau Cardou

La Fontaine l'Abbe, construit in secolul al XVII-lea, se afla in Normandia si are un pret de catalog de circa patru milioane de euro. In acesti bani sunt incluse o casa de oaspeti, o proprietate de 132 de hectare care include o moara si mai multe iazuri.

Chateau La Fontaine l'Abbe

In prezent, castelul cu 12 camere este inchiriat pentru cel putin 900 de euro pe saptamana, pentru o singura incapere.

Cea mai "ieftina" proprietate aflata in prezent in oferta exclusivista a castelelor din Franta se afla la Bauge si are un pret de vanzare, potrivit agentiei Savills, de un milion de euro. Micutul castel a fost construit in secolul XV si are cinci dormitoare, o bucatarie incapatoare, o biblioteca, o sufragerie mare si o pivnita boltita. In curtea imobilului se afla si o piscina.

Interior dintr-un castel din Marea Britanie

Castele au fost scoase la vanzare si in Spania, Marea Britanie sau in Scotia, la preturi incepand cu un milion de euro.

Exista, desigur, si un impediment care face achizitia unui castel o provocare mai mare. Proprietarii acestora nu vor ca anuntul sa fie facut public si prefera sa apeleze la asa zisele "tranzactii off market", adica agentiile imobiliare selectate introduc in catalog castelele si fac cunoscute detaliile doar pentru cei care le solicita.

Cu alte cuvinte, investitorul trebuie sa intrebe reprezentantii agentiei imobiliare daca au in oferta si proprietati mai luxoase si daca raspunsul este afirmativ, sa solicite pretul si alte detalii.

#castele lux, #castele inchiriat, #investitie castel, #imobiliare lux, #vacanta lux , #Imobiliare lux