Dezvoltatorii nu mai stiu ce stimulente sa le dea clientilor pentru a cumpara locuinte in Londra, de la reduceri la masini cadou

Joi, 04 Mai 2017, ora 17:18
5975 citiri
Dezvoltatorii nu mai stiu ce stimulente sa le dea clientilor pentru a cumpara locuinte in Londra, de la reduceri la masini cadou
Foto: Corinthia

Piata imobiliara din Londra prezinta acum aproape aceleasi caracteristici ca si cea din Romania in plina perioada de criza financiara.

Cumperi o locuinta scumpa si te poti trezi cu o masina noua oferita de agentie, cu o scutire de taxa de timbru sau cu diverse gadgeturi venite la pachet cu cheile casei, relateaza The Guardian.

Lipsa cumparatorilor de apartamente scumpe in centrul metropolei britanice ii forteaza pe dezvoltatori sa puna in joc stimulente claie peste gramada pentru a atrage clienti.

Astfel, ofertele de pe segmentul muribund al proprietatilor de lux din Londra includ automobile cadou, cu o valoare de maxim 18.000 lire sterline, scutiri de la plata taxei de timbru de pana la 150.000 lire si sisteme audio performante sau alte gadgeturi atractive, dupa cum recunosc agentii de la Garrington Property Finders.

Sigur, sacrificiul financiar nu este facut de agentiile imobiliare, ci chiar de dezvoltatori, asa cum demonstreaza cazul unui nou complex rezidential dezvoltat de compania Jamm in Muswell Hill, in nordul Londrei.

Pe langa o masina electrica Renault Zoe si scutirea de taxa de timbru, in valoare de 153.000 lire sterline pentru proprietatile cu o valoare de peste 2 milioane lire, oferta destinata celor care achita integral pretul locuintelor in cauza, agentii de vanzari dau cadou si cate un iPad de ultima generatie clientilor care depun garantie 2.500 lire pentru rezervarea casei mult visate.

"Exista o ingrijorare tot mai mare in randul clientilor legata de alegerile anticipate si Brexit, iar cumparatorii cauta tot felul de scuze ca sa amane achizitia. Noi le oferim motive sa cumpere acum", explica Tim Jackson, director Jamm.

Situatia se regaseste la nivel national, conform unei analize Nationwide, dar pericolul cel mai mare se regaseste pe piata imobiliara londoneza.

"Mai e o singura oferta pe care nu au incercat-o: cumperi o casa si primesti una gratis!", sustine agentul imobiliar Henry Pryor, care crede ca pe piata sunt 59.000 de locuinte de lux in constructie, iar vanzarile anuale pe acest segment abia mai ajung la 6.000 de unitati.

Conform datelor oficiale, pretul proprietatilor din inima districtului financiar al Londrei a scazut cu 15 procente de la referendumul pentru Brexit si pana in luna februarie a acestui an, valoarea medie coborand de la 861.000, la 737.000 lire sterline.

Vanzarea locuintelor de lux pare o misiune imposibila acum, in contextul in care clientii straini, in special chinezii, par sa fi diparut de pe piata imobiliara din Londra.

Ce-i drept, in perioada anterioara referendumului, acestia erau atrasi de oferta guvernului britanic de a investi minim 2 milioane de lire pentru a primi statutul de rezident UE. Prin prisma Brexitului, o oferta de acest gen pare acum doar praf in ochii clientilor chinezi cu dare de mana.

Mai mult, alte state din zona euro si din spatiul Schengen au dezvoltat programe similare la preturi mult mai reduse, in Portugalia, spre exemplu, fiind de ajuns sa cumperi o locuinta care valoreaza 500.000 euro pentru a deveni rezident al Uniunii.

In schimb, fericiti par sa fie chiriasii din Londra, ale caror costuri pentru inchirierea unei locuinte s-au redus cu aproape 100 de lire, conform unei analize de piata efectuata de agentia Your Move.

Astfel, in luna martie anului curent, pretul mediu de inchiriere a unei locuinte in capitala Marii Britanii se cifra la 1.203 lire, fata de 1.297, valoare atinsa in martie 2016.

De altfel, procesul de declansare a Brexitului a accentuat declinul chiriilor pe piata londoneza, acesta pierzand 6 procente din valoarea medie numai in luna martie, mai arata analiza Your Move.

#bula imobiliara Londra, #oferte proprietati lux, #pret locuinte Londra , #Imobiliare lux