Piata imobiliara va trece prin momente grele in 2009

Vineri, 20 Martie 2009, ora 12:09
5017 citiri
Piata imobiliara va trece prin momente grele in 2009

Anul 2009 nu va aduce o imbunatatire a situatiei pe piata imobiliara locala, ci, din contra, se asteapta ca tensiunile sa se accentueze, iar tranzactiile vor reveni la nivelul anului 2007 abia dupa 4 - 5 ani.

"Nu e doar opinia mea, am discutat cu multi care lucreaza in domeniul financiar, analiza etc, iar in 2009 va fi foarte rau, in 2010 va incepe sa se redreseze putin, dar pana in 2012 nu scapam de problemele crizei", a spus unul dintre brokerii intervievati.

Majoritatea participantilor la interviuri apreciaza ca cele mai afectate companii vor fi cele medii si mici, care activeaza, in principal, pe piata rezidentiala. De asemenea, dezvoltatorii care au proiecte in primele faze de constructie in desfasurare vor intampina dificultati in finalizarea acestora din cauza accesului restrictiv la finantare, cumulat cu scaderea vanzarilor.

Din punct de vedere al valorii pierderilor, participantii la interviuri apreciaza ca cei mai afectati vor fi cei care au cumparat in vederea revanzarii un numar important de imobile.

In scenariul cel mai pesimist, in care nu vor aparea semne de imbunatatire in 2010, participantii la interviuri se asteapta la o scadere semnificativa a numarului actorilor de pe piata imobiliara.

Pentru a face fata conditiilor actuale din piata, dezvoltatorii si agentiile imobiliare au apelat la reducera costurilor (reducerea marjei de profit in cazul dezvoltatorilor imobiliari, pana aproape de limita costului de constructie, si reducerea cheltuielilor, a numarului de angajati si restrangerea activitatii, in cazul agentiilor imobiliare).

De asemenea, s-a apelat si la introducerea sistemului de rate la dezvoltator, modificarea target-ului proiectelor noi catre segmentul de lux, mai putin afectat, precum si la amanarea proiectelor preconizate.

Astfel, 39% dintre respondenti au apelat la reducerea costurilor, 12% au apelat la negocierea comisioanelor, 10% au decis sa-si restranga activitatea, insa 20% nu au luat inca nici o masura.

Cercetarea "Perceptie si asteptari, in domeniul imobiliar, cu privire la criza economica si financiara" a fost realizata in perioada 10 ianuarie -10 martie 2009. Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri in profunzime cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare/financiare din Romania, dar si consultanti financiari. Cercetarea cantitativa s-a realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.

#imobiliara, #lux, #piata, #preturi, #rezidentiale, #scadere, #tensiuni, #tranzactii , #Imobiliare lux