Chiria in cladirile de birouri din Bucuresti va fi mai accesibila din 2018 (Studiu)

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:34
2686 citiri
Chiria in cladirile de birouri din Bucuresti va fi mai accesibila din 2018 (Studiu)
Foto: CC0 Creative Commons

Anul 2018 va aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din polii de business ai Capitalei, acolo unde se concentreaza cele mai multe cladiri noi de birouri, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanta imobiliara, remis miercuri AGERPRES.

Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/mp/luna, fiind, conform studiului realizat de ESOP l CORFAC International, apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea-Grozavesti-Politehnica, unde chiriile sunt de 13-14,5 euro/mp/luna.

In zona "Expozitiei" au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business "Expozitiei-Piata Presei Libere", care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu-Aviatiei- Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea-Grozavesti-Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna.

"In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei-Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei-Piata Presei Libere. Cladirile de birouri de clasa A aflate in lucru in principalii poli de birouri din Bucuresti, vor livra o suprafata estimata de peste 600.000 mp in perioada 2018-2021 si vor atrage marile companii din Romania, o parte dintre acestea avand deja semnate contracte de pre-inchiriere", spun realizatorii studiului.

Chiriile la spatiile de birouri de clasa A din cei cinci poli de birouri se situeaza acum la un nivel cuprins intre 13 si 18 euro/mp/luna, in functie de zona si facilitatile oferite. Conform ESOP Consulting / CORFAC International, spatiile de birouri din cladirile existente vor fi eliberate treptat de marii chiriasi si vor face loc chiriasilor de talie medie, cu bugete de 8-12 euro/mp/luna, care vor avea astfel acces la cladiri de birouri de calitate, in locatii bune.

Evenimentele pietei de birouri in 2017 au fost inaugurarea primelor faze ale proiectelor Timpuri Noi Square (care a deschis un nou pol de business in Capitala, Unirii-Timpuri Noi) si The Bridge (care da startul livrarilor de spatii de clasa A in zona Orhideea-Grozavesti-Politehnica).

In 2018-2019, sunt asteptate mult mai multe livrari de cladiri noi de clasa superioara in toti cei cinci poli de birouri, cea mai mare activitate urmand a o avea polii din centru-vest si Expozitiei.

Conform expertilor imobiliari, evolutia chiriilor in principalii poli de birouri in 2018-2019 va depinde de ritmul livrarilor si de dinamica cresterii afacerilor si a numarului de angajati ai marilor companii din Bucuresti.

Studiul precizeaza ca perioada 2018-2019 reprezinta una dintre cele mai favorabile perioade de dupa declansarea crizei financiare din 2008, pentru companiile care doresc sa-si securizeze sedii noi la un raport calitate pret competitiv, prin semnarea de contracte de pre-inchiriere inainte de momentul livrarii cladirilor.

#pret chirii Bucuresti, #chirii cladiri birouri Bucuresti , #Inchiriere birouri