Inchirierea in regim hotelier, o afacere de tip win-win - Interviu Ion Radu Zilisteanu

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 08:31
14799 citiri
Inchirierea in regim hotelier, o afacere de tip win-win - Interviu Ion Radu Zilisteanu

Inchirierea in regim hotelier devine din ce in ce mai populara si in Romania, dupa ce, peste granita, este deja o practica uzuala.

Iar pontential de dezvoltare exista din plin, de vreme ce, din aceasta afacere castiga atat proprietarul, care obtine un pret mai bun decat in cazul inchirierii pe termen lung, dar si chiriasul, care plateste mai putin decat la hotel.

In consecinta, oferta este variata: garsoniere, apartamente, vile sau chiar pensiuni, sunt scoase la inchiriat pentru cei care doresc sa petreaca doar cateva zile departe de casa.

In timp ce in Bucuresti chiria pentru o noapte incepe de la 20 de euro pentru o garsoniera si 80 de euro pentru trei camere, in functie de zona, in provincie se gasesc case si cu 10 euro pe noapte/ persoana.

Comparativ cu preturile ridicate ale camerelor de hotel, inchirierea locuintelor in regim hotelier pare un chilipir, "o alternativa foarte buna", a declarat analistului imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu, in cadrul unui interviu pentru Business24.

In Romania, inchirierea apartamentelor si caselor in regim hotelier abia prinde aripi. Care este situatia peste granita?

Dr. Ion Radu Zilisteanu: Fenomenunl e mai vechi, nu e de acum, dar nu a fost foarte raspandit. In strainatate, e cu totul altceva. Lucrurile stau asa: exista un gen de turisti care practica turismul in acest regim de inchiriere in regim hotelier. De exemplu, sotia mea, e medic. La un moment dat, trebuia sa mearga la Barcelona la un congres. Numai ca, in momentul acela, erau doua congrese simultan, amandoua foarte mari.

Atunci, capacitatile de cazare hoteliere erau cam epuizate si, pentru ca ne-am trezit tarziu, am cautat pe net sa inchiriem in regim hotelier. Ne-a costat mai putin si am stat in "buricul targului", langa La Rambla si a fost foarte bine. Am avut de ales intre extrem de multe oferte. E o alternativa foarte buna.

Turistii straini, care sunt foarte familiarizati cu acest gen de inchieriere, in momentul in care vin in Romania, spre exemplu, cauta astfel de oferte interne. Sunt portaluri internationale specializate pe inchirierea in regim hotelier. Mai mult, inchirierile in regim hotelier sunt cuprinse si in portalurile mari de turism. Nu e neaparat nevoie sa alegi sa te cazezi la un hotel.

In straintate e o afacere profitabila. In Romania cum sta situatia?

Si in Romania exista firme specializate care gestioneaza astfel de locuinte. Mai mult decat atat, exista persoane care au facut un business din a achizitiona locuinte pe care le inchiriaza in acest sistem.

Tarifele sunt mult mai apropiate de costul unei camere de hotel decat chiria pe o zi daca ai imparti chiria lunara la numarul de zile din luna. E mult mai profitabil. Chiar cu un grad de ocupare care nu e niciodata 100% tot iesi mai bine.

Spre exemplu, un apartament de 2 camere in centru il inchiriezi cu 400 euro pe luna. Daca proprietarul il inchiriaza in regim hotelier o sa ia 40 euro pe noapte si un grad de ocupare de 70%, ia 840 euro pe luna in loc de 400.

Totusi, inchirierea unei locuinte in regim hotelier pare un pariu riscant. Exista garantia unui grad de ocupare atat de ridicat?

Daca stii sa iti promovezi proprietatile pe portalurile acelea specializate, sigur ca da.

Turismul romanesc nu e tocmai cel mai de succes domeniu de activitate. Luand in considerare legatura stransa dintre fluxul de turisti si succesul inchirierilor in regim hotelier, considerati ca se va dezvolta aceasta piata si in Romania?"

Categoric. Decat sa dai 100-150 euro pe noapte, preferi sa dai 40-50 euro. Conditiile, in general sunt foarte bune.

Sunt afectate hotelurile de dezvoltarea acestei piete?

In Romania, capacitatea hoteliera e la cote destul de mici. Nu cred ca e o amenintare serioasa pentru hoteluri. Cel putin nu in momentul de fata.

Au aparut hoteluri, care se numesc Aparthotel si care sunt intre hotel si inchiriere in regim hotelier. Sunt si in Bucuresti.

E piata romaneasca destul de matura pentru ca proprietarii sa poata lua decizia de a inchiria doar in regim hotelier, riscand astfel pierderea unui venit stabil?

De regula, un proprietar nu poate gestiona cum trebuie o afacere de genul acesta. Trebuie un administrator specializat de proprietati care sa stie exact pentru ca nu e simplu sa stii sa faci un marketing corect si sa poti sa expui proprietatea. In plus, ia destul de mult timp pentru un proprietar simplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inchiriat regim hotelier, #apartament regim hotelier, #interviu Ion Radu Zilisteanu , #Inchirieri apartamente