Sa cumperi sau sa inchiriezi locuinta? Vezi ce este mai avantajos

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:28
1960 citiri
Sa cumperi sau sa inchiriezi locuinta? Vezi ce este mai avantajos

In momentul de fata, rata lunara la un credit Prima Casa este similara cu valoarea chiriei. Putini iau insa in calcul si cheltuielile aditionale pe care le implica cele doua optiuni. 

Imobiliare.ro a facut o comparatie intre costurile pe care le implica, pe un termen mediu de cinci ani, inchirierea, respectiv achizitia unei locuinte.

Sustinatorii variantei de a achizitiona o locuinta insista pe faptul ca, fata de perioada dinainte de criza, creditele ipotecare au acum costuri mai reduse, dobanzile situandu-se la un nivel sensibil mai mic. Asa se face ca, in prezent, rata la banca pentru un apartament se situeaza la aproximativ acelasi nivel cu valoarea chiriei pentru o locuinta similara, cu diferente nesemnificative.

Potrivit datelor imobiliare.ro, remise Ziare.com, chiria medie solicitata pentru un apartament vechi cu doua camere din Militari, mobilat si utilat, cu o suprafata de circa 53 de metri patrati, este de 297 euro. Pe de alta parte insa, in conditiile in care pretul mediu cerut pentru o locuinta similara este de 55.000 de euro, rata lunara pentru un credit ipotecar Prima Casa ajunge la 296 euro, dupa cum rezulta din calculele efin.ro - pentru un imprumut efectiv de 52.250 de euro si avans de 2.750 de euro.

De asemenea, pentru un apartament nou, situat in aceeasi zona, rata lunara pentru un credit Prima Casa s-ar ridica la 323,2 euro pe luna - la un pret mediu de achizitie de 63.000 de euro, imprumutul efectiv ar fi de 57.000 de euro, iar avansul de 6.000 de euro. Pentru o locuinta similara, mobilata si utilata, chiria medie ceruta este de 343 euro pe luna.

Cheltuielile suplimentare, demne de luat in seama

O simpla comparatie a valorii ratei si chiriei lunare pentru apartamente similare nu este insa suficienta pentru a trage o concluzie realista cu privire la rentabilitatea fiecareia dintre cele doua optiuni. Asta pentru ca atat varianta inchirierii, cat si cea a achizitiei unei locuinte presupun o serie de costuri aditionale pentru beneficiar, acestea facand de fapt diferenta, pe o perioada mai lunga. Tabelul de mai jos prezinta un calcul detaliat al costurilor implicate de detinerea si inchirierea unei locuinte in conditiile actuale de piata, atat pe segmentul apartamentelor vechi, cat si pe cel al locuintelor noi.

Citeste continuarea pe ziare.com

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#inchiriere apartament, #chirie, #cumparare apartament, #rata prima casa , #Inchirieri apartamente