Certificatul energetic, obligatoriu si la renovarea unei locuinte

Duminica, 14 August 2011, ora 15:13
2617 citiri
Certificatul energetic, obligatoriu si la renovarea unei locuinte

Constructorii de cladiri noi vor fi obligati, de anul viitor, pentru a obtine autorizatia de construire, sa realizeze si un studiu privind sistemele alternative de incalzire, iar certificatul energetic va fi impus atat la renovari majore, cat si in anuntul de vanzare sau inchiriere a unei locuinte, conform Mediafax.

Prin renovare majora a cladirilor existente se va intelege acea lucrare efectuata la anvelopa cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea, releva un proiect de ordonanta al Guvernului obtinut de MEDIAFAX.

In cazul renovarii majore a cladirilor, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, in masura in care prin proiect se stabileste ca acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, functional si economic.

Actul normativ stabileste ca in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru cladirile noi, pe langa obligativitatea respectarii cerintelor minime de performanta energetica, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata.

Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabila, sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.

Studiul va trebui sa completeze documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor.

Obligatia realizarii acestui studiu va fi impusa incepand cu anul viitor.

"Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero.

Prin exceptie, cladirile noi din proprietatea/ administrarea autoritatilor publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero", se mai arata in document.

Cladirea cu un consum de energie aproape zero va fi acel imobil cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie este aproape zero sau foarte scazut si acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.

Actul normativ mai stabileste ca certificatul de performanta energetica a cladirii va fi impus atat pentru cladirile care se construiesc, vand sau inchiriaza, dar si pentru cele care vor fi supuse renovarilor majore.

Acest certificat, valabil zece ani, cuprinde valoarea consumurilor energetice si de emisii CO2, care permit investitorului/proprietarului/ administratorului sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.

Certificatul va trebuie insa sa includa si recomandari de reducere a consumurilor energetice.

#certificat energetic, #locuinta, #renovare locuinta , #Inchirieri