Chiriile magazinelor din Bucuresti, mai ieftine cu pana la 60%

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 13:50
2155 citiri
Chiriile magazinelor din Bucuresti, mai ieftine cu pana la 60%

Pretul mediu la inchirierea spatiilor stradale din Bucuresti a inregistrat un declin gradual de circa 40-50% in ultimii doi ani, in toate zonele din Capitala, potrivit unui studiu publicat joi de compania de consultanta imobiliara MORE Real Estate Services, informeaza NewsIn.

"In toate zonele Bucurestiului, preturile cerute la inchirierea de spatii comerciale stradale au inregistrat scaderi considerabile. Daca in unele zone contractia a fost mai mica, resepctiv de 30%, in altele scaderea a fost mult mai agresiva, de 50% sau chiar mai mult. Jumatate de oras a inregistrat o scadere de 50% a pretului cu inchirierea spatiilor stradale, mai ales acolo unde preturile ridicate nu erau justificate", a declarat joi directorul general al companiei, Ilias Papageorgiadis.

Astfel, pretul mediu la inchirierea spatiilor stradale din zona centrala a Capitalei a scazut de la 70 euro pe metru patrat in semestrul II din 2008, la 25-35 euro/mp in prima parte din 2010.

In ceea ce priveste zona ultracentrala "de lux" (Calea Victoriei, Bd. Magheru, Calea Dorobantilor), preturile medii au scazut de la 130 euro la 55 euro/mp, in perioada analizata.

In zona periferica, spatiile comerciale stradale se inchiriau cu circa 50 de euro/mp in 2008, iar acum cu 20-30 euro/mp, conform analizei MORE Real Estate Services.

Potrivit studiului, cea mai mare contractie a fost masurata in zonele unde preturile aveau niveluri foarte ridicate. "In prezent, la numai doi ani de la inceperea crizei, chiriile insumeaza mai putin de jumatate din valoare", afirma Ilias Papageorgiadis.

Totodata, cea mai mica scadere a fost inregistrata in zonele secundare sau acolo unde infrastructura a fost imbunatatita, schimband astfel statutul acestora (de exemplu Lipscani).

Totodata, proprietatile cu suprafete mici continua sa primeasca un pret de inchiriere pe metru patrat mai bun decat cele cu suprafete comerciale mari.

"Deoarece criza generala se agraveaza, devine tot mai clar ca locatia spatiilor ramane cel mai important factor in determinarea unei investitii de succes. Prognoza economica romaneasca ramane negativa si sunt asteptate noi masuri de austeritate, astfel ca 'ajustari' de 5-15% nu trebuie sa suprinda pe nimeni", se mai arata in studiu.

Reprezentantii MORE Real Estate Services mai spun ca rata de neocupare a spatiilor mari in zonele semicentrale si periferice este cea mai mare.

"In numai 12-18 luni, am inregistrat multiple schimbari in ceea ce priveste structura grupelor de chiriasi: schimbari ale domeniilor de activitate sau al dispunerii magazinelor pe diferite artere comerciale", mai informeaza studiul citat.

Studiul facut public joi a analizat o medie de 500 de proprietati.

Perioada studiata cuprinde cea de-a doua jumatate a anului 2008, intregul an 2009 si prima jumatate a acestui an.

Din perspectiva comerciala, Capitala a fost impartita in cinci zone principale: ultracentrala "de lux", ultracentrala, centrala, semicentrala si zona periferica.

#capitala, #comerciale, #inchiriere, #pret, #spatii , #Inchirieri