"Convulsiile" de pe piata imobiliara inca nu s-au terminat, fiind inca loc de scaderi

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:35
2152 citiri
"Convulsiile" de pe piata imobiliara inca nu s-au terminat, fiind inca loc de scaderi

"Convulsiile" de pe piata imobiliara din Romania inca nu s-au terminat, fiind posibile alte scaderi de preturi, a declarat joi analistul imobiliar Radu Ion Zilisteanu, in cadrul conferintei "Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare", informeaza NewsIn.

"Convulsiile de pe piata imibiliara inca nu s-au terminat, cred ca mai este loc de scaderi, apoi va urma o perioada cu usoare cresteri, iar tendinte speculative tot mai putine", a spus Zilisteanu.

Acesta a precizat ca, inainte de criza, 20% din piata era constituita de sectorul speculativ, iar daca criza nu ar fi venit, preturile ar fi continuat sa creasca inca un an sau doi.

De asemenea, analistul imobiliar a mai spus ca o tendinta a pietei imobiliare in viitor este aceea ca, in urmatorii ani, dezvoltatorii trebuie "sa isi ia gandul" ca vor mai vinde imobile in faza de proiect.

In ceea ce priveste sectorul inchirierii, consultantul Institutului pentru Real Estate si Constructii din Viena, Ioan Bejan, a declarat ca aproximativ 15-20% dintre unitatile locative la nivel national sunt inchiriate, insa doar 4% sunt declarate ca fiind inchiriate, lucru care cauzeaza o evaziune fiscala mare.

Bejan a subliniat faptul ca statul, prin parteneriate public-private, trebuie sa se implice in construirea de locuinte sociale si destinate inchirierii.

"La nivel euroepan, parteneriatul public privat ofera 35% din fondul locativ existent, furnizand locuinte accesibile pentru populatie. Uniunea Europeana recomanda tarilor adoptarea si extindere acestor metode. De asemenea, si Banca Mondiala recomanda sa nu se neglijeze piata locuintelor destinata inchirierii (...) Atentia si educatia consumatorului roman a fost gresit indreptata catre detinerea de locuinte", a mentionat Ioan Bejan.

De asemenea, acesta a precizat ca suprafata medie utila a unei locuinte in Romania este sub 20 de metri patrati pe cap de locuitor, fiind cea mai mica din randul tarilor membre UE.

La nivel european aceasta suprafata medie se ridica la 36 de metri patrati/cap de locuitor.

Referindu-se la programul guvernamental "Prima Casa", consultantul Ioan Bejan a declarat ca acesta este un program pur electoral si se adreseaza unei paturi de populatie foarte inguste. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii, #imobiliara, #inchirieri, #locuinte, #piata , #Inchirieri