Litoralul romanesc - destinatie imobiliara preferata de straini

Marti, 13 Februarie 2007, ora 04:11
1152 citiri

Preturile proprietatilor din Romania se afla cu mult sub nivelul celor din tarile UE vecine, iar economia s-a dezvoltat intr-o maniera impresionanta in decursul ultimilor cativa ani. In momentul de fata, in contextul in care Romania este acum membra a UE si este de asteptat sa se alature zonei euro pana in anul 2010, se prevede o alta crestere dinamica in domeniul imobiliar, noteaza publicatia Property World.

Cea mai mare parte a atentiei indreptate asupra achizitionarii de proprietati s-a concentrat asupra capitalei, Bucuresti, insa exista in momentul de fata o tendinta de mutare a interesului spre statiunile de la malul Marii Negre, unde preturile sunt cu 20 la suta mai mici decat in oras. Recenta dezvoltare cunoscuta de turism in aceasta zona va continua, iar Consiliulul Mondial pentru Calatorii si Turism (WTTC) prevede o crestere cu aproximativ 7,9 la suta pe an, din 2007 pana in 2016.

Coasta romana a Marii Negre se intinde pe 245 de kilometri, de la resursele naturale neatinse din Delta Dunarii la activitatea turistica a numeroaselor statiuni pentru vacanta din sudul litoralului. In vreme ce Delta este protejata impotriva intruziunilor, partea sudica cunoaste o permanenta dezvoltare. Litoralul este faimos pentru nisipul sau fin, pentru nivelul scazut al salinitatii apei (17 la suta) si o absenta aproape completa a mareelor si curentilor. Localizarea sa in Europa de Sud-Est ofera un climat placut, cald si uscat. Avand un sezon estival lung (intre lunile mai si octombrie), exista oportunitati maxime pentru veniturile obtinute din inchirieri.

Din Marea Britanie, o serie de companii aeriene (printre care BA si KLM) ofera zboruri directe spre Bucuresti, iar un zbor intern poate fi facut pana pe aeroportul din Constanta, pe coasta Marii Negre. Unele dintre cele mai apreciate statiuni de pe litoralul romanesc sunt Mamaia, Eforie-Nord, Neptun, Venus si Costinesti.

Mamaia

In ciuda faptului ca este una dintre cele mai vechi statiuni de la Marea Neagra, Mamaia este in continuare cea mai populara statiune si destinatie pentru vacanta, gazduind in fiecare an Festivalul National de Muzica Usoara, la inceputul lunii septembrie. Creata in anul 1906, pe o fasie de litoral de 8 kilometri care separa Lacul Siutghiol de Marea Neagra, statiunea abunda acum in cluburi, cazinouri, parcuri de distractie, avand si un parc acvatic si un teatru de vara. Eforie Nord si Techirghiol Faimoasa statiune Eforie Nord ofera o gama larga de tratamente specializate, folosind apa bogata in minerale din Lacul Techirghiol. Acesta si-a dobandit reputatia datorita proprietatilor namolului sau, recomandat pentru tratarea reumatismului si a bolilor dermatologice.

Neptun-Olimp

Pana in anul 1989, Neptun- Olimp a fost statiunea exclusivista a Partidului Comunist Roman si a fostului dictator Nicolae Ceausescu, care isi avea propria vila aici. Aflata in Padurea Comorova, statiunea are un aer elegant si o clientela predominant matura.

Venus

Situata intr-un decor pitoresc, aceasta statiune construita in scopuri pur turistice are o plaja de 1,5 kilometri, care ofera oportunitatea practicarii unei numeroase game de sporturi acvatice.

Costinesti

Statiunea Costinesti are una dintre cele mai bune plaje din zona. Fiind deosebit de populara in randul tinerilor, ea gazduieste o serie de evenimente culturale si de entertainment, cum ar fi Festivalul de Film si Festivalul de Jazz.

Avand in vedere ca Romania este acum membra a UE cu drepturi depline, achizitionarea unei case aici pare sa devina mai simpla, iar legile finantarilor sunt mai relaxate, existand si companii care se dedica asist arii clientilor in procesul de cumparare. Printre aceste companii se afla si compania britanica Romania Revealed, care ofera posibilitatea achizi- tionarii de proprietati in Romania si colaboreaza doar cu parteneri de incredere, pentru ca procesul construirii de case sa fie si el la standarde inalte.

Un exemplu de proprietate disponibila in aceasta zona este Cronos Residence Hotel, aflat in statiunea Neptun, care ofera posibilitate de alegere intre apartamente de lux cu unul sau doua dormitoare cu terasa. Cronos Residence se afla la 150 de metri distanta de plaja si in apropierea tuturor punctelor de atractie ale orasului: cinematograf, teatru de vara, terenuri de sport, parcuri de distractie pentru copiii, centre de ingrijire corporala, supermarketuri, restaurante, baruri si cluburi. Exista in cadrul resedintei o piscina pusa la dispozitia tuturor locuitorilor, iar parterul gazduieste restaurante, cafenele, cluburi de fitness si magazine.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)