Parcurile de afaceri pot surclasa cladirile individuale de birouri datorita facilitatilor oferite

Luni, 31 Martie 2008, ora 13:59
1934 citiri
Parcurile de afaceri pot surclasa cladirile individuale de birouri datorita facilitatilor oferite

Chiriasii devin tot mai exigenti in alegerea spatiului de birouri, iar parcurile de afaceri care inglobeaza sali de protocol, restaurante, centre de relaxare, zone de shopping, pot surclasa cladirile individuale de birouri in preferintele clientilor.Potrivit reprezentantilor imobiliari ai companiei Esop, in timp ce o cladire de birouri individuala ofera locatii centrale, parcurile de afaceri vin cu oferte variate, care sa includa atat necesitatile firmei cat si dorintele angajatilor. In plus, parcurile de afaceri sunt construite pe foste platforme industriale, astfel incat beneficiaza de un acces foarte bun la mijloacele de transport in comun si de locuri de parcare suficiente.


"Daca majoritatea companiilor aveau in trecut drept criterii existenta unui open space (spatiu deschis) cat mai generos si o pozitionare buna in termeni de timp de acces, cerintele acestora sunt mult mai complexe in prezent, incluzand aspecte precum posibilitatea cresterii companiei si, de asemenea, facilitatile oferite angajatilor. Prin astfel de facilitati ne referim la restaurante, sali de protocol, centre de relaxare, spatii verzi, zone de shopping, gradinite sau centre medicale", a declarat directorul departamentului birouri la compania de consultanta imobiliara Esop, Mirela Raicu.


Consultantii imobiliari mai spun ca din lipsa de timp si raportat la nevoile utilizatorilor, dezvoltatorii vin cu oferte din ce in ce mai multe de proiecte integrate, care inglobeaza, pe langa  zona extinsa de birouri, de tipul bussiness park, si alte functiuni, precum zone rezidentiale, comerciale, hoteluri, obiective de interes cultural  sau chiar institutii sociale si culturale.


"Proiectele ample au o dispunere predominant pe orizontala, suprafetele pe etaj variind intre 1.000-4.000 mp, ceea ce corespunde dorintei chiriasilor de intindere pe cat mai putine etaje. Cladirile individuale in schimb, datorita amplasarii lor de regula in zonele centrale, au o mai mare concentrare pe verticala, cu etaje ale caror suprafete variaza intre 500-1.500 mp. In plus, daca o astfel de lista a facilitatilor poate lasa indiferent managerul unei companii, pretul este, intotdeauna, criteriul decisiv. In timp ce, pentru imobilele individuale de birouri, pretul de inchiriere variaza intre 16-22 euro/mp, in cazul parcurilor de afaceri acesta scade pana la valori cuprinse intre 15-17 euro/mp", mai spune Raicu.


Potrivit Esop, desi companiile multinationale raman principalul client vizat de proiectele ample, suprafetele solicitate de acestea fiind intre 1.500-3.000 mp, perioada 2007-2008 a marcat o mai mare deschideri catre suprafetele medii, intre 800-1.500 mp. "Este deocamdata un inceput timid, dar este o tendinta care va continua sa se dezvolte in urmatorii ani. Un alt factor ce sprijina aceasta evolutie este deschiderea companiilor, chiar si a celor locale, catre contracte pe perioade mai lungi, de 3-5 ani (conform solicitarilor business parkurilor), durate care in trecut erau percepute insa drept un obstacol, un angajament dificil", sunt de parere analistii imobiliari.


Acestia sustin ca daca sunt luate in calcul solicitarile de suprafete de birouri sub 1.000-1.200 mp, venite din partea companiilor IMM, peste 65% isi doresc un spatiu intr-un parc de afaceri, cu acces usor la mijloacele de transport.


"Este o evolutie fireasca, dupa ce, in ultimii trei ani, IMM-urile au cunoscut o dezvoltare si stabilizare semnificativa, multe dintre ele fac pasul catre sedii de o calitate mai buna. Bugetele de chirii pe care acestea le aloca sunt intre 14-18 euro/mp, cu 15-20% mai ridicate decat in 2005-2006. Noile proiecte sau faze de dezvoltare ale parcurilor de afaceri credem ca vor acorda o mai mare atentie modularitatii spatiului, intrucat acest demers are la baza o reala nevoie a pietei", a conchis directorul departamentului birouri in cadrul Esop.