Volumul pre-inchirierilor de spatii de birouri nefinalizate a crescut cu 118%

Miercuri, 17 August 2011, ora 16:44
1498 citiri
Volumul pre-inchirierilor de spatii de birouri nefinalizate a crescut cu 118%

Volumul pre-inchirierilor de spatii de birouri nefinalizate a crescut cu 118% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2010, dupa mai multe trimestre consecutive in care nu a fost semnat niciun precontract, potrivit Mediafax.


"Doua mari tranzactii de pre-inchiriere au fost semnate in trimestru al doilea din 2011, reprezentand o suprafata de 37.500 metri patrati, adica 49% din cererea inregistrata.

Dupa trimestre consecutive in care nu s-a semnat niciun pre-contract, in acest semestru s-a manifestat cea mai intensa activitate din trimestrul patru din 2008. Pre-inchirierile in discutie au fost incheiate in cladiri a caror constructie a inceput in anii anteriori", se arata intr-un comunicat al CBRE. 

Cererea in trimestrul al doilea din acest an a crescut cu aproape 50% fata de anul trecut, pana la 75.900 metri patrati. Comparativ cu trimestrul al doilea din 2010, volumul activitatii de renegociere si reinnoire a scazut cu 60%, in timp ce pre-inchirierile au crescut ca valoare cu 118%.

Activitatea totala de inchiriere (incluzand atat inchirieri cat si renegocieri) a fost de 86.200 metri patrati", se mentioneaza in comunicat. 

Chiria spatiilor din zonele de business ramane neschimbata in ultimele trimestre, la valoarea de 19,5 euro/mp/luna, chiria neta efectiva fiind insa cu 8-10% mai scazuta, in conditiile in care numarul facilitatilor acordate continua sa fie ridicat, dar o scadere a acestora poate fi observata exclusiv in cazul cladirilor din zonele importante.

"Randamentul investitional este 8,5%, reflectand intentiile puternice ale investitorilor pentru acest sector, dupa o prima jumatate de an cand birourile au fost produsul investitional cel mai tranzactionat", afirma sursa citata.

Gradul mediu de neocupare in Bucuresti este de 16,1%, inregistrand o scadere fata de trimestrul trecut, variind in functie de zona. 

Astfel, pentru zona de Nord analistii CBRE apreciaza ca pentru prima data in ultimele 18 luni rata de neocupare a scazut la sub 10%, mai precis 9,17%. In opinia lor, aceasta cifra va suferi modificari in semestrul al doilea ca urmare a livrarii a aproximativ 61.000 metri patrati de spatii noi numai in aceasta zona. 

Zona de Vest a avut cea mai mare stabilitate in ultimii ani in ceea ce priveste rata de neocupare, fara fluctuatii majore, situandu-se acum la 11%. Pentru cladirile de clasa A din aceasta zona, rata este de sub 5%. Din acest motiv, investitorii sunt interesati de aceasta zona, intrucat peste 367.000 mp de birouri sunt in diferite stadii de planificare.

In Centru exista cel cel mai diversificat stoc, incluzand atat cladiri mari de peste 20.000 mp, cat si imobile mici de 2.000 mp. Astfel, rata de neocupare se situeaza in jurul a 13%. 

Zonele periferice precum Pipera-Nord, Est si Sud, inregistreaza rate de neocupare de peste 20%, valori neschimbate semnificativ fata de primul trimestru. In aceste zone, chiriasii primesc cele mai multe facilitati financiare dintre toate zonele. 

Stocul de spatii de birouri din Bucuresti depaseste doua milioane de metri patrati.

#pre inchirieri, #spatii birouri, #inchirieri spatii birouri, #imobiliare, #inchirieri, #chirii spatii business , #Inchirieri