Amenzi de 100.000 lei pentru incalcalcarea normelor privind rambursarea anticipata

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:42
1515 citiri
Amenzi de 100.000 lei pentru incalcalcarea normelor privind rambursarea anticipata

Bancile risca amenzi cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea noilor norme privind rambursarea anticipata a creditelor, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, informeaza NewsIn.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului este mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta este mai putin de un an, a decis Guvernul.

Potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, comisionul va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, in cazul in care pana la data scadentei contractului este mai mult de un an.

In cazul in care perioada pana la data scadentei este mai mica de un an, comisionul va fi de 0,5%.

In maximum 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a OUG, bancile sunt obligate sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.

Bancile vor fi totodata obligate sa ofere persoanelor care vor sa contracteze credite formulare standardizate, inainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea sa compare ofertele de pe piata.

Dupa incheierea contractului, beneficiarul are un termen de 14 zile in care pot renunta la contract fara a da explicatii si fara a plati vreo penalizare.

"Daca in cele 14 zile a accesat o rata din creditul respectiv, clientul va rambursa rata respectiva in termen de maximum 30 de zile", a declarat Cerbulescu.

Presedintele ANPC a mai declarat ca de noile norme privind rambursarea anticipata a creditelor vor beneficia aproximativ 8 milioane de cetateni.

Prevederile OUG se aplica ?i contractelor aflate in derulare.

#amenzi, #anticipata, #comision, #rambursare , #Ipoteca