Se prabuseste creditul garantat cu casa

Marti, 04 August 2009, ora 09:21
1866 citiri
Se prabuseste creditul garantat cu casa

Numarul ipotecilor inscrise a scazut cu 60%. Evolutia din perioada iunie 2008-iunie 2009 releva faptul ca cea mai mare cadere a creditului ipotecar a avut loc in provincie.

Creditul ipotecar nu a fost niciodata vedeta imprumuturilor bancare, insa evolutia din ultimele sase luni arata o adevarata prabusire.

In primul semestru al anului, numarul ipotecilor inscrise in Cartea funciara a fost de numai 49.613, cu 60% mai mic decat in primele sase luni ale anului trecut.

"Deschiderea unei ipoteci in Cartea funciara are loc atunci cand proprietarul locuintei ia un imprumut ipotecar de la banca sau cand gireaza cu imobilul pentru o alta persoana care vrea sa se imprumute", explica pentru Cotidianul Mihai Busuioc, presedintele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Cu alte cuvinte, scaderea numarului ipotecilor este echivalenta cu reducerea numarului de credite garantate cu imobile si terenuri, inclusiv a imprumuturilor acordate catre firme.

 

Datele statistice ale ANCPI din ultimii ani arata ca numarul ipotecilor inscrise in Cartea funciara in iunie 2009 este mai mic cu 57% decat cel din perioada similara a anului trecut, dar in crestere cu 36% fata de ianuarie 2009.

#casa, #credit, #imprumut, #ipoteca, #ipotecar, #numarul , #Ipoteca