Dupa trei ani de Prima Casa: Cum s-a adaptat oferta de locuinte?

Marti, 22 Mai 2012, ora 12:27
1946 citiri
Dupa trei ani de Prima Casa: Cum s-a adaptat oferta de locuinte?

Programul Prima Casa a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara atat la nivelul apartamentelor noi sau vechi cat si la nivelul caselor, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.

Potrivit acestei analize, inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii.

Cu o asemenea suma putea fi cumpara, spre exemplu, o vila nou-construita (la rosu sau la gri) intr-una dintre localitatile limitrofe ale Bucurestiului, precum Popesti Leordeni. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.

O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere.

Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.

Casa batraneasca in oras sau vila la periferie

Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la vanzare se incadreaza in acest buget. Spre comparatie, in iunie 2009, oferta pe acest segment era de 1%.

Spre exemplu, o casa batraneasca, din anul 1940, situata in zona Pietei George Cosbuc, are un pret cerut de 38.900 de euro. Locuinta are doua camere si o suprafata utila de 55 de metri patrati.

Pentru cei care sunt dispusi sa se mute in afara orasului pentru a beneficia de avantajele oferite de o casa la curte, oportunitatile sunt ceva mai multe. Spre exemplu, cu 55.000 de euro poti achizitiona o locuinta cu trei camere si o suprafata utila de 72 de metri patrati, in orasul Pantelimon.

Iasiul, "raiul" cumparatorilor prin Prima Casa

Cel mai "bogat" in oferte de case la un pret de maximum 60.000 de euro este Iasiul, unde 19% din anunturile postate pe site-ul imobiliare.ro se muleaza pe acest palier de pret. Spre comparatie, in vara lui 2009, 7% din locuintele individuale scoase la vanzare in "capitala" Moldovei erau accesibile celor cu un asemenea buget.

Pe locul al doilea in clasament se situeaza orasul Constanta, unde 8% dintre casele scoase la vanzare costa pana la 60.000 de euro. Evolutia este una semnificativa fata vara lui 2009, cand acest segment detinea o cota de doar 2% din totalul ofertelor.

In Brasov, cei care isi doresc o casa la curte pot alege dintr-un stoc ce reprezinta 5% din total. Desi nu este vorba de un volum foarte mare, este de remarcat faptul ca, in urma cu trei ani de zile, oferta de locuinte cu un pret de vanzare de 60.000 de euro era egala cu zero.

Relativ sarace in ceea ce priveste oferta de case la curte la un buget redus sunt marile orase din vestul tarii - Cluj si Timisoara - fiecare cu o pondere de 3% si, respectiv, 2% din total. Oferta de locuinte individuale pe acest palier de pret a crescut, la fel ca in Bucuresti, cu doar un punct procentual in decurs de trei ani, de la o cota de 2% si, respectiv, 1% din total.

Prima Casa, revolutie in imobiliare si la nivelul apartamentelor

In cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casa, oferta pe acest segment a crescut considerabil. Daca in iunie 2009, erau vizate in principal apartamentele vechi cu doua camere, dupa aproape trei ani, aplicantii la acest program au in momentul de fata semnificativ mai multe optiuni de achizitie in limita bugetului impus de catre stat, conform unei analize realizate de imobiliare.ro.

La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la vremea respectiva 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro. In prezent, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total.

In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere, cu suprafete de pana in 60 de metri patrati, in imobile construite intre 1950 si 1970.

Dupa cei aproape trei ani de existenta a programului Prima Casa, de remarcat este extinderea ofertei de locuinte noi pe acest segment. In prezent, insa, ponderea locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de doua camere, in vreme ce, pe segmentul de trei camere, cresterea a fost una mult mai mica, situandu-se in prezent la doar 3% din total.

#imobiliare Prima Casa, #piata imobiliare Prima Casa, #prima casa apartamente, #case Prima Casa, #apartamente prima casa , #Oferte imobiliare