Imobiliarele, din nou la putere: Spatiile industriale, noile investitii profitabile

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 08:00
4022 citiri
Imobiliarele, din nou la putere: Spatiile industriale, noile investitii profitabile

Dupa terminarea crizei, Bucurestiul se poate dovedi un vad bun pentru investitorii cu apetit spre imobiliare. Un segment putin exploatat, dar care va avea in viitor potential de investitie este reprezentat de spatiile industriale.

Halele de productie si spatiile logistice vor fi cele mai bune investitii, potrivit specialistului in imobiliare doctor Ion Radu Zilisteanu.

Bucurestiul se afla pe locul 12 intr-un top realizat de cotidianul britanic "The Telegraph" care cuprinde cele mai favorabile 20 de orase pentru investitiile in imobiliare. Capitala se pozitioneaza in fata unor capitale europene precum Viena, Praga, Bruxelles.

Analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu explica acest lucru prin faptul ca Romania face parte din grupul tarilor emergente de la periferia UE, care dupa terminarea crizei vor avea rate de crestere mult mai mari decat tarile vechi din UE. De asemenea, preturile relativ scazute ale imobilelor din Bucuresti constituie un alt avantaj major in fata altor capitale europene.

Specialistul in imobiliare spune ca dupa iesirea din criza nu toate zonele din interiorul unui segment imobiliar vor evolua in acelasi ritm.

Dupa iesirea din criza nu toate zonele din interiorul unui segment imobiliar vor evolua la fel. Vor exista zone in care va exista profit mai bun si zone in care nu va exista profit. Sigur ca trebuie ca decizia sa fie luata in conostinta de cauza cu consultanta specializata.

"Piata rezidentiala se afla intr-o pozitie de Cenusareasa pe piata imobiliara romaneasca pentru ca segmentul rezidential a fost extrem de lovit de aceasta criza.

Exista foarte multe unitati locative noi pe segmentul rezidential care inca nu au fost vandute, de aceea cel care vrea sa investeasca pe acest segment ar trebui fie sa iasa pe piata cu preturi absolut competitive, fie sa se orienteze catre un alt segment", a declarat Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.

Potrivit acestuia, odata cu revenirea economiei spatiile de birouri vor fi din nou cerute pe piata. Sfatul specialistului in imobiliare este ca investitorii cu resurse mari sa se orienteze spre constructia de mall-uri, fiindca piata nu este inca saturata.

"Un segment destul de putin exploatat, dar care va avea o evolutie interesanta in viitor si in care merita sa investesti sunt spatiile industriale, respectiv halele de productie si spatiile logistice, care pot avea un viitor interesant.

Foarte multe spatii industriale si logistice au fost amenajate in interiorul fostelor intreprinderi de stat, dar acestea nu mai sunt foarte multe. De aceea, investitorii vor trebui sa se orienteze catre spatii noi", a mai adaugat acesta.

In ceea ce priveste oportunitatea investitiei din punct de vedere geografic, Ion Radu Zilisteanu spune ca investitorii se vor orienta catre zonele din Romania cu potential economic mare, respectiv orasele mari, dar mai ales cele din Sudul si Vestul tarii pentru ca acestea au o greutate mult mai mare din punct de vedere economic.

Iata in ce investesc trei dintre oamenii de afaceri din Romania care s-au imbogatit din imobiliare:

Ionut Negoita

Proprietarul Rin Grand Hotel marturiseste intr-un intreviu Business24 ca are foarte multe proiecte de concretizat in 2012. Potrivit acestuia, anul 2012 va insemna in prima faza finalizarea proiectului imobiliar Rin Grand Residence.

De asemenea, Liviu Negoita anunta ca are o cladire inceputa, detinata pentru birouri si mall, care trebuia sa aiba initial o suprafata totala de aproximativ 120.000 de metri patrati. Proiectul se va restrange la 60.000 de metri patrati si va fi reconvertita intr-o cladire de locuinte cu peste 300 de apartamente plus o zona comerciala.

"Vreau ca intr-un an si jumatate acest proiect sa fie gata. Nu am facut un calcul legat de totalul investitiilor, vor fi cateva zeci de milioane de euro, dar practic voi calibra in functie de evolutia pietei. Anul acesta voi face multe angajari, voi creste ritmul si dimensiunea investitiilor. Va fi vorba de cateva sute de posturi noi pentru anul acesta", a declarat Ionut Negoita pentru Business24.

Avand in vedere faptul ca sectorul inchirierilor de spatii comerciale stagneaza in aceasta perioada, proprietarul Rin Grand Hotel mizeaza pe apartamentele rezidentiale.

George Copos

"Sunt om de afaceri. Meseria mea este sa investesc. Asta am facut, fac si voi face", declara omul de afaceri pentru Business24. Indiferent cat de grea ar parea situatia de pe piata imobiliara, proprietarul celor mai luxoase hoteluri din Romania nu renunta la obiectivele sale. Din contra, prin investitiile facute, George Copos a demonstrat ca aceasta criza poate fi o oportunitate.

Iar planurile acestuia, nu se opresc aici. "In 2012 vom lansa investitia ANA TOWER. Va fi ceva cu totul spectaculos, va asigur: prima cladire certificata "GOLD Building" din Romania", a precizat George Copos.

Cu toate acestea, omul de afaceri recunoaste ca anul 2012 se poate dovedi cel mai greu din ultimii trei ani de criza. George Copos se asteapta si in 2012 ca cea mai mare contributie in veniturile Ana Hotels sa o aiba hotelul de cinci stele din Capitala, Athenee Palace Hilton, unde s-au bugetat afaceri de 13,4 milioane de euro.

La Ana Hotels, omul de afaceri a bugetat venituri operationale de 26 de milioane de euro pentru 2012, potrivit informatiilor aparute in presa. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Ana Hotels s-a ridicat la 23 de milioane de euro, iar veniturile totale erau de 26 de milioane de euro.

Gigi Becali

Patronul clubului Steaua este cunoscut si pentru afacerile cu terenuri pe care le-a demarat de-a lungul timpului. Criza, insa, a redus dramatic averea milionarului. Daca acum 4 ani, Gigi Becali avea o avere estimata la 2,5 miliarde de euro, in 2011, averea acestuia era estimata la doar 400-500 de milioane de euro.

Prin urmare, afacerile imobiliare l-au lasat pe patronul Steaua fara 2 miliarde de euro. Doar la inceputul lui 2011, norocul i-a suras reusind sa vanda un teren de doua hectare situat la intersectia dintre soseaua Pipera si Bulevardul Barbu Vacarescu catre compania Portland Trust. Tranzactia i-a adus milionarului suma de 9,3 milioane de euro, potrivit declaratiei sale de avere.

Gigi Becali a vrut sa faca afaceri imobiliare chiar si in ultima zi a anului trecut. Acesta s-a interesat de pretul pamantului la Poiana Brasov. In momentul in care a aflat ca metrul patrat se vinde cu cel putin 200 euro, Becali a raspuns: "Vorbim la anul". Prin urmare, anul 2012 ar putea aduce cateva investitii imobiliare pe lista lui Gigi Becali.

#investitii imobiliare bucuresti, #oportunitatii investitii imobiliare, #investitii mall bucuresti, #investitii segment rezidential bucuresti, #imobiliare Bucuresti , #Oferte imobiliare