Analiza: Preturile apartamentelor vechi de 3 camere au scazut

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
2889 citiri
Analiza: Preturile apartamentelor vechi de 3 camere au scazut

Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.

"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.

Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.

O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.

Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe piata apartamentelor de 3 si 4 camere, scaderile notate neputand fi insa comparate cu reducerile drastice semnalate in perioada de boom a crizei. Astfel, pretul mediu pentru un apartament de 3 camere scade sub pragul de 80.000 euro, ajungand la 78.500 euro, cu 3% mai putin fata de luna februarie 2012 sau martie 2011, cand vorbim despre valori similare, in jur de 81.200 euro.

In cazul apartamentelor de 4 camere, proprietarii au mai scazut din pretentii fata de luna februarie, pretul mediu solicitat in martie sarind usor peste 100.500 euro, fata de aproape 102.200 euro cat cereau in februarie. Pe o variatie de 12 luni insa, valoarea apartamentelor de 4 camere ramane aceeasi, diferenta fata de luna martie 2011 fiind de doar 200 euro.

In martie, analiza Anunturiparticulari.ro noteaza o revenire in forta a pietei ofertelor imobiliare. Daca in anii anteriori, trecerea de la iarna la primavara aducea o crestere treptata a numarului de oferte nou aparute pe piata, in martie 2012 s-au inregistrat peste 2.500 de noi oferte, cu 1.000 mai multe fata de februarie, crestere de peste 65%.

Astfel, 479 de noi oferte de garsoniere au aparut pe piata in martie, cu aproape 200 mai multe fata de februarie. Campioane ale numarului de oferte sunt apartamentele de doua camere, care au sarit in martie de pragul de 1.000 de unitati, cu 65% multe decat in urma cu o luna.

O crestere importanta se inregistreaza si pe piata apartamentelor de 3 camere, unde au aparut peste 750 de noi unitati scoase la vanzare, cu 300 mai multe decat in februrie. Clasamentul este completat de oferta apartamentelor de 4 camere, peste 260 de noi unitati fiind scoase la vanzare in martie.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

#pret mediu apartamente vechi, #preturi apartamente vechi, #piata imobiliara 2012, #preturi apartamente 3 camere , #Preturi apartamente