Apartamentele reabilitate termic, mai scumpe

Marti, 08 Mai 2012, ora 18:20
2098 citiri
Apartamentele reabilitate termic, mai scumpe

Apartamentele din cladirile reabilitate termic sunt, in medie, mai scumpe, proprietarii cerand cu pana la 10.000 de euro mai mult decat cei care vand locuinte in cladiri nereabilitate.

Proprietarii de apartamente din blocurile reabilitate cer bani in plus, intre cateva mii de euro si 10.000 de euro, fata de unul dintr-o cladire nereabilitata termic, conform unei analize a portalului Imobiliare.net.

Cladirile sunt imbunatatire prin diverse programe, incepand cu programul national de crestere a performantei energetice a blocurilor construite in perioada 1950-1990, prin "Casa Verde", dar si prin programe in care sunt implicate institutiile bancare/

Preturile cresc cu 10-25% pentru cladirile reabilitate, iar diferentele de pret sunt recuperate treptat prin costurile mici la intretinere. Spre exemplu, o garsoniera din zona Militari, intr-un bloc in care nu s-au executat lucrari de reabilitare, pretul minim cerut este de 30.000 euro. O locuinta similara, intr-un bloc reabilitat, costa de la 33.000 euro in sus, iar in functie de alte dotari si imbunatatiri suplimentare, pretul creste.

Si zona in care e amplasat apartamentul are o influenta importanta asupra pretului. Diferenta de pret intr un apartament intr-un bloc reabilitat si unul nereabilitat in Drumul Taberei, spre exemplu, este de doar 15%, in timp ce in Dristor diferenta de pret ajunge la 25%. Un apartament de doua camere in acest cartier are un pret minim de 39.000 euro, in timp ce intr-un bloc reabilitat, pretul creste cu 10.000 euro.

Situatia sta la fel si in cazul apartamentelor de trei camere. Conform statisticilor, diferentele de pret sunt de aproximativ 18% intre cele doua tipuri de apartamente.

Cladiri reabilitate termic, apartamente cu note mai bune pe certificatele energetice

In urma reabilitarii termice, un apartament va obtine si un certificat energetic cu o nota mai buna, un alt element la indemana proprietarilor.

"Daca imobilul are o nota energetica buna, asta inseamna ca vanzatorul poate sa ceara mai multi bani pe imobilul respectiv. Reciproc, daca imobilul are o nota energetica proasta, cumparatorul are o marja de negociere, pentru ca el isi face socoteala cat da pe acel imobil si cat da ca sa il aduca la un nivel energetic bun", afirma Dr. Ion Radu Zilisteanu.

Cu toate acestea, pana acum, certificatele energetice abia sunt luate in seama, in ciuda faptului ca ele sunt cerute prin lege. Printr-o intelegere la notar, intre proprietar si cumparator, necesitatea certificatului dispare.

"Din punctul de vedere strict al tranzactiei de vanzare-cumparare, este un act birocratic in plus fara o valoare foarte mare. Sa nu uitam ca e vorba de cateva sute de lei pe care vanzatorul trebuie sa le scoata din buzunar", specifica Zilisteanu. "Cred ca persoanele care si-au facut un astfel de certificat energetic stiau ca imobilul sta bine din acest punct de vedere si atunci l-au cerut, ca sa aiba un punct in plus de negociere al pretului", spune acesta.

Cum reabilitezi?

Cel mai popular proiect de reabilitare este, in continuare, Programul national de crestere a performantei energetice a blocurilor de locuinte construite dintre anii '50 si '90. Costurile sunt suportate, in masura de 50% de Guvern, prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% de administratiile locale si 20% de asociatiile de proprietarei. Sunt insa si cazuri in care cele din urma sunt suportate tot de primarii.

Programul "Casa Verde" este tot un program sustinut de Guvern prin intermediul carora proprietarii pot creste performanta energetica a propriilor locuintelor. Cei care apeleaza la forme de incalzire bazate pe energii regenerabile pot accesa fonduri nerambursabile de pana la 8.000 lei.

Si institutiile bancare ofera programe de imbunatatire termica, prin credite care sunt garantate de Ministerul Finantelor Publice si cu dobanda subventionata de Ministerul Turismului

In urma unor astfel de lucrari, facturile la energie termica pot fi reduse chiar si cu 40%.

#pret apartamente reabilitate termic, #apartamente reabilitate termic, #diferenta pret apartamente reabilitate termic , #Preturi apartamente