Deprecierea leului scumpeste "Prima Casa"

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 13:01
1865 citiri
Deprecierea leului scumpeste "Prima Casa"

Din cauza devalorizarii leului, de la inceputul anului si pana acum, familiile care isi permiteau sa contracteze valoarea maxima a creditului prin programul Prima Casa, au o disponibilitate mai redusa cu patru mii de euro.

Aprecierea extrema a monedei europene fata de leu ridica probleme in numeroase domenii de activitate si ingrijoreaza investitorii. Unul dintre cele mai afectate domenii este insa cel al tranzactiilor cu locuinte, unde preturile sunt exprimate in euro, iar majoritatea creditelor sunt in aceeasi moneda, indica portalul Imobiliare.ro.

Astfel, nu doar cei care au de platit rate mai mari sunt afectati, ci si cei care isi cauta o locuinta.

Pentru un apartament de 50.000 de euro, un cumparator trebuie sa plateasca acum cu aproape 14.000 lei mai mult decat la inceputul anului, din cauza diferentei de curs, de la 4,6009 lei/euro la 4,3219 lei/euro.

Astfel, desi valoarea imobilului in euro este aceeasi, in practica, ea costa cu aproximativ 3.000 de euro mai mult, calculat la cursul actual.

Acelasi salariu, plafon de creditare mai jos

Si cei care doresc sa contracteze un credit sunt afectati de instabilitatea politica si economica, fie ca e vorba de un credit imobiliar sau de programul Prima Casa.

Mai mult, clientii interesati de achizitia unei locuinte au ramas, in mare, aceiasi ca in urma cu cateva luni. Diferenta majora este, conform unui Igor Postovanu, broker al unei agentii imobiliare, ca suma care poate fi platita este semnificativ mai mica.

Conform unui calcul, luand in considerare un venit familial de 3.000 lei si un grad de indatorare de 40% maxim permis de catre banca, un cuplu si-ar permite plata unei rate de 260 de euro lunar la un credit Prima Casa, in loc de 277 euro la inceputul anului. Astfel, marimea creditul maxim permis la un astfel de salariu scade de la 57.000 de euro la 53.000 de euro.

Devalorizarea monedei nationale are efecte si asupra sumei necesare pentru un avans persoanelor care vor sa contracteze un credit Prima Casa, dar si asupra cheltuielilor aditionale contractarii creditelui.

Pentru o locuinta de 50.000 de euro, un cumparator trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 4.100 de euro pentru avans, pentru depozitul colateral de dobanzi la banca, asigurarea imobilului si restul comisioanelor. Comparativ cu inceputul anului, din cauza deprecierii leului, clientii trebuie sa plateasca in plus echivalentul a aproximativ 250 de euro.

#pret imobiliare, #curs valutar pret apartamente, #diferenta pret case curs valutar , #Preturi apartamente