Ghid imobiliar: Cinci costuri ascunse ale locuintelor de la periferie

Joi, 26 Iunie 2014, ora 12:53
2455 citiri
Ghid imobiliar: Cinci costuri ascunse ale locuintelor de la periferie

In piata sunt disponibile variante de locuinte pentru toate buzunarele, iar preturile au scazut cu pana la 50% fata de anii de boom. Contextul pare a fi cel mai potrivit pentru achizitionarea unei locuinte, dar cum aceasta achizitie este cea mai importanta din viata, este esential ca alegerea facuta sa fie in cunostinta de cauza.

Frecvent, apartamentele amplasate in zone limitrofe ale Bucurestiului, care par a fi chilipiruri imobiliare, aduc cu sine o serie de costuri suplimentare pentru cumparator, de la bani la timp pierdut.

1. Dependenta de autoturism

Oricat de aproape de oras sau de mijloacele de transport in comun s-ar spune despre un bloc nou de locuinte ca se afla, este suficienta o saptamana de locuit in zona pentru a descoperi realitatea. In cazul in care detii un automobil, vei deveni dependent de el, iar timpul petrecut zilnic la volan se poate apropia si de trei ore, echivalentul unui drum Bucuresti-Brasov.

Nici economia la rata bancara pe care un client crede ca o face achizitionand un apartament la marginea orasului nu se justifica. Daca rata pentru un apartament de doua camere dintr-un ansamblu rezidential nou intr-un cartier din Bucuresti este de aproximativ 285 euro/ luna, iar pentru o unitate similara din zonele limitrofe ale orasului, ajunge la 220 euro, diferenta aceasta se anuleaza si chiar este depasita din cauza combustibilului consumat lunar pentru a parcurge doar distanta de acasa pana la locul de munca.

Drumul pana la cea mai apropiata statie a unui mijloc de transport in comun este si el o aventura din cauza strazilor neasfaltate si a distantei fata de casa, cele 5 minute mentionate in anunturile imobiliare fiind, de fapt, 20-25 de minute. In acest caz, devii dependent de orarul de functionare al mijloacelor de transport in comun, fiind legat de Bucuresti seara doar pana la o anumita ora.

2. Utilitati... greu utilizabile

Confortul unei locuinte noi poate fi usor uitat atunci cand intervine problema nefunctionarii propice a utilitatilor intr-un proiect de la marginea orasului. Lipsa racordarii la sistemul public de canalizare este una dintre principalele probleme cu care se confrunta locatarii care aleg un apartament aflat intr-o zona inca in dezvoltare. La aceasta se adauga si apropierea, in unele cazuri, de o groapa de gunoi care face locuirea, mai ales in timpul verii, imposibila.

Sunt frecvente si situatiile in care furnizarea cu energie electrica poate suferi si ea intreruperi prelungite din cauza unei furtuni. Exista cazuri in care locatarii unor ansambluri rezidentiale noi de la marginea orasului nu au beneficiat mai multe zile la rand de curent electric, dar si situatii in care fluctuatiile repetate de tensiune au dus la avarierea obiectelor electrocasnice, generand costuri suplimentare pentru locatari.

3. Garantiile locuintelor noi

In mod normal, locuintele nou-construite beneficiaza de un anumit set de garantii, situatie care in realitate nu se aplica in 100% dintre cazuri. Dezvoltatorii de incredere, cu un istoric in piata, ofera garantii pe durata a cativa ani, astfel ca, in cazul oricaror defectiuni sau reparatii necesare in aceasta perioada, costurile acestora sunt acoperite in totalitate de ei. Este o masura de precautie pe care fiecare cumparator ar trebui sa o ia in calcul, pe cand in lipsa ei, orice fel de reparatii se realizeaza din buzunarul locatarului.

"Clientii ar trebui sa se informeze temeinic inainte de a incheia tranzactia - garantia oferita de un dezvoltator serios sau un cost aparent mai mare se pot traduce printr-o locuinta lipsita de probleme pe termen lung. Extinderea orasului este un lucru firesc, dar nu sarind etapele dezvoltarii infrastructurii sau a retelei de utilitati si nu implicand costuri suplimentare din partea unui client care nu doreste decat sa isi achizitioneze o locuinta", declara Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group, dezvoltator imobiliar.

4. Vecinii, vecinatatile si infrastructura

Un cost aparent mic al unei locuinte ar putea fi justificat si de amplasarea imobilului - intr-o zona rau-famata, alaturi de vecini zgomotosi sau in care dreptul la intimitate este incalcat. Desi sunt prezenti si in anumite cartiere bucurestene, cainii comunitari pot fi o adevarata problema la marginea orasului astfel ca o plimbare in cartier nu este deloc sigura.

O zona aflata la marginea orasului este, automat, o zona expusa dezvoltarilor ulterioare, existand riscul sa fiti inconjurat de un santier permanent pentru lucrari de infrastructura sau constructii imobiliare. Planul Urbanistic General si cel Zonal sunt doua surse din care puteti afla care sunt urmatoarele planuri de dezvoltare pentru zona respectiva.

Iarna poate deveni si ea un impediment in cazul celor care stau la marginea orasului, intemperiile vremii izoland in multe cazuri in imobile locatari ai unor ansambluri rezidentiale din afara orasului.

5. Educatia copiilor

In conditiile in care cei mai multi locatari ai ansamblurilor rezidentiale sunt persoane sau familii tinere, viitoarea gradinita sau scoala a celui mic conteaza in educatia acestuia. Un apartament nou aflat la marginea orasului ofera o singura optiune in apropiere, iar parintii fie fac un compromis si isi inscriu copilul la cea mai apropiata institutie de invatamant, fie depun zilnic un efort suplimentar si il aduc pe cel mic la o scoala din oras.

#piata imobiliare, #preturi locuinte Romania, #achizitie locuinte , #Preturi apartamente