Mai avem nevoie de un milion de locuinte

Vineri, 18 Mai 2007, ora 14:39
1091 citiri

Romanii mai au nevoie de inca un milion de locuinte, sunt de parere agentii imobiliari. Pentru ca acest deficit sa poata fi acoperit, spun ei in tara noastra trebuie sa se investeasca aproximativ o suta de miliarde de euro, in urmatorul sfert de veac.

Agentiile imobiliare estimeaza ca aproape o treime din acest deficit se inregistreaza numai in Bucuresti.

"Pana in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 unitati", a declarat agentiei Mediafax Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobliare Eurohouse.

El a estimat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro/metru patrat la 3.500-4.000 euro/mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta. Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro/mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 euro.

De altfel, si alti reprezentanti ai pietei imobiliare sunt de parere ca, pana in 2012, preturile locuintelor se vor dubla.

Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca, desi in urmatorii ani ritmul constructiilor va fi unul accelerat, oferta de locuinte nu va fi suficienta pentru a acoperi deficitul, iar potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile.

"Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare. Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani", apreciaza Catutoiu.

La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane de unitati, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006, au fost terminate peste 38.000 locuinte, cu 5.000 mai mult decat in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5 la suta au fost realizate din fonduri private.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)