Mai coboara preturile la apartamentele noi?

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 14:50
2615 citiri
Mai coboara preturile la apartamentele noi?

Interesul potentialilor cumparatori pentru oferta rezidentiala s-a mentinut relativ ridicat si in luna februarie, ceea ce a avut implicatii directe asupra evolutiei preturilor. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru a doua luna a anului a ajuns la valoarea de 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in ianuarie 2010. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.200 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 13,8% mai mici, potrivit unui comunicat imobiliare.ro.

"Interesul pe piata rezidentiala este in crestere, in egala masura feedbackul primit de vanzatori, tradus prin numarul contactelor.

Pe de-o parte, mult prezisa prabusire a preturilor nu a avut loc, pe de alta parte, comparativ cu perioada de varf, preturile actuale sunt la un nivel scazut.

In plus, dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung. In conditiile unui interes in crestere pe segmentul rezidential, proprietarii mentin preturile la multe categorii de apartamente ", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna februarie, o valoare medie de 1.160 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a doua luna consecutiv, o crestere de 0,3%.

In comparatie cu aceeasi luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 10,8% mai mici.

Tendinta de crestere a fost resimtita cu precadere la nivelul apartamentelor vechi.

Pretul apartamentelor noi a scazut per ansamblu cu 0,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce apartamentele vechi au inregistrat o crestere de 0,2%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna februarie la valoarea de 1.326 euro/mp util, in scadere cu 0,1% fata de luna ianuarie si cu 8,9% fata de februarie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.455 euro.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit cu 1,3%.

Garsonierele au inregistrat o scadere de pret de 0,4% in ultimele 30 de zile. In schimb, pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o crestere de 0,9% in a doua luna a anului.

In luna februarie, pretul apartamentelor vechi din Capitala au avut o evolutie in crestere.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.090/euro mp de suprafata utila, cu 0,2% mai mult decat in luna precedenta, dar cu 13,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Garsonierele si apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%, respectiv 0,4%.

Totusi, apartamentele cu doua si patru camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,1%.

Brasov

Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie dinamica a segmentului rezidential in acest inceput de an.

Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna februarie, o valoare de 868 euro/mp de suprafata utila, cu 1,5% mai putin decat in luna ianuarie.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 9% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 927 euro/mp si a scazut in ultimele treizeci de zile ale anului cu 4%, dupa doua luni de crestere.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 6,7% mai ieftine.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna februarie a ajuns la o medie de 865 euro/mp, cu 1,3% mai putin decat in ianuarie.

In luna februarie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, pretul acestora coborand de la 876 euro/mp util pana la o valoare medie de 865 euro/mp util.

Toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat scaderi. Astfel, garsonierele au cunoscut cea mai mare scadere de pret in a doua luna a anului, de 2,1%.

Pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a scazut in februarie cu 0,9%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 0,7%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,2% in intervalul analizat.

In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 10,5% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o usoara crestere de 0,4%, in februarie.

Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca pentru a doua luna a anului este de 989 euro/mp util.

Valoarea actuala este cu 2,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, in februarie 2010.

Cresterea de pret a fost determinata de evolutia preturilor apartamentelor noi.

Pretul acestora a inregistrat o crestere de 6% in ultimele treizeci de zile, pana la 970 euro/mp. Pretul apartamentelor vechi a scazut, insa, cu 1,1% in ultimele 30 de zile.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 1.000 euro/mp util, in a doua luna a anului, in scadere cu 1,1% fata de luna ianuarie.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatata o scadere de 4,2%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2% in ultimele treizeci de zile, in timp ce apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o crestere de 0,9%.

Preturile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 11,1% mai mici in comparatie cu luna februarie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul garsonierelor.

Constanta

Pretul mediu al apartamentelor din Constanta a crescut cu 0,4% in a doua luna din an.

In februarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1,4% de la 959 euro/mp util pana la 972 euro/mp util.

Tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in februarie, o crestere de 0,2%, atingand valoarea de 937 euro/mp util.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 8,3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,2% in luna februarie, atingand valoarea de 937 euro/mp util.

Cele mai mari cresteri de pret au fost inregistrate la garsoniere: 5,1%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,7% in ultimele treizeci de zile, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 9,7%, iar cea mai mica, de 5%, apare in cazul garsonierelor.

Timisoara

Anul continua intr-o nota optimista si pentru proprietarii de apartamente din Timisoara. In februarie 2011, preturile apartamentelor din principalul oras din vestul tarii inregistreaza o crestere de 0,6%.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru a doua luna din an urca din nou peste pragul de 800 euro, pana la 804 euro/mp util, dar califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret a este de 16,9%.

Valoarea indicelui pentru Timisoara a fost influentata de evolutia apartamentele noi care s-au scumpit in intervalul analizat cu 5,6%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 849 euro/mp.

In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a scazut 0,3%, coborand pana la 797 euro/mp util.

In februarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 797 euro, cu 0,3% mai putin decat in prima luna a anului.

Totusi, apartamentele vechi cu patru camere au inregistrat o crestere de pret de 2%. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,5%.

Garsonierele au inregistrat o scadere de 0,3% in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a ramas constant. In comparatie cu luna februarie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 11,6% in cazul garsonierelor si 18,4% in cazul apartamentelor cu trei camere.

Iasi

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi, indica pentru luna februarie 2011, o valoare medie de 839 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 1,3%, fata de luna ianuarie.

Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani. In comparatie cu luna februarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 10,3% mai mici.

Tendinta de scadere a fost resimtita atat in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 952 euro/mp util (-0,4%) in ultima luna, cat si in cazul celor vechi.

Acestea din urma s-au ieftinit cu 0,9% in ultimele treizeci de zile, pretul mediu scazand de la 811 euro/mp util pana la 804 euro/mp util.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, in luna februarie, o valoare medie de 904 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras.

Pretul apartamentelor de aici inregistreaza o crestere de 2,8% in ultimele treizeci de zile.

In comparatie cu luna februarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 13,2% mai mici. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi apartamente, #apartamente noi, #piata imobiliara, #rezidentiale , #Preturi apartamente