Preturi la apartamente ca in 2007? Abia peste 10 ani

Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:01
7324 citiri
Preturi la apartamente ca in 2007? Abia peste 10 ani

Preturile apartamentelor nu vor reveni la varful atins in anii de boom economic decat dupa cel putin 10 ani, au afirmat specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.

Conditiile severe de creditare ale bancilor contribuie la stagnarea pietei imobiliare, in opinia dezvoltatorilor.

"Preturile la imobiliare pot reveni si maine, in cazul in care interesul bancilor de a plasa bani in piata ar f foarte mare, iar banii ar fi plasati cu dobanzi mici. Cu cat conditiile de creditare sunt mai severe, cu atat interesul pentru piata imobiliara este mai mic", a declarat pentru Business24, proprietarul Regatta Imobiliare, Eduard Uzunov.

In opinia acestuia, interesul romanilor pentru apartamente nu va reveni prea curand, avand in vedere conditiile "aspre" din piata.

"Nu putem discuta pe termen mediu de o revenire a preturilor. Poate pe un termen lung si foarte lung, la peste 10 ani", a mai adaugat acesta.

De aceeasi parere este si analistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, care a adaugat ca preturile la imobiliare ar putea reveni la preturile de acum 3-4 ani abia peste 10 ani, dar doar pe anumite segmente de piata, iar acest lucru s-ar putea intampla intr-un scenariu optimist. Viitorul, insa, ne poate rezerva multe surprize.

"Pe segmentul apartamentelor vechi, nu cred ca vom mai vedea preturi ca in 2008, insa acest lucru va stabili piata".

Pe segmentul apartamentelor noi, s-ar putea sa vedem din nou preturi ca acum 3-4 ani, dar pe termen foarte lung. Pe piata imobiliara vor exista cresteri mici in fiecare an, nu vor mai exista cresteri spectaculoase, a spus acesta.

Potrivit analistului, pe termen scurt nu pot exista cresteri spectaculoase la apartamente pentru simplul motiv ca in ziua de azi comportamentul consumatorului s-a schimbat foarte mult.

"E un comportament mult mai prudent si decizia de a achizitiona se ia din ce in ce mai greu fiindca foarte multi romani au intrat in incapacitate de plata pentru ca s-au intins mai mult decat le era plapuma", a declarat Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca in ultimii trei ani, preturile au scazut cu circa 50% fata de valorile inregistrate in 2007-2008, iar variatiile de preturi in viitor vor fi de cateva procente pe an, cu fluctuatii, in functie de starea economiei. Conform spuselor lui Ion Radu Zilisteanu, anul 2012 ar fi un an potrivit de investit in imobiliare.

Nu de aceeasi parere este insa si reprezentanta Metropolitan Residence, care nu crede ca preturile pe piata imobiliara vor mai atinge valori atat de inalte.

"Sa mai plateste vreodata 80.000-90.000 de euro un apartament de doua camere este greu de crezut, niciodata nu cred ca se va mai ajunge la astfel de preturi. Oricum mi se pare mult, cum sa dai atatia bani pe un apartament de doua camere? Mai bine stai cu chirie o viata", a subliniat Lacramioara Muntean pentru Business24.

Daca privim la piata imobiliara de acum trei ani, vom vedea ca preturile au scazut cu peste 55% in ultimii ani.

Astfel, in martie 2008, un apartament cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, costa aproximativ 121.105 de euro. In prezent, acelasi imobil nu depaseste 55.000 de euro.

De asemenea, in Capitala se gasesc apartamente unde pretul mediu solicitat pentru locuintele vechi si noi se ridica la 893 de euro pe metru patrat util, in cartiere precum Rahova si Militari, potrivit indicelui imobiliare,ro.

Acest nivel este cu 24% mai mic decat pretul mediu solicitat in luna ianuarie. Tot in aceste zone, garsonierele vechi pornesc de la 20.000 euro, un apartament cu doua camere poate fi gasit la preturi incepand cu 32.000 euro, iar o locuinta cu trei camere poate fi gasita chiar si la 45.000 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere preturi imobiliare, #piata imobiliara romania 2008, #apartamente doua camere bucuresti, #analisti piata imobiliara, #scadere preturi apartamente , #Preturi apartamente