Preturile apartamentelor: Care este marja de negociere?

Joi, 15 Martie 2012, ora 12:00
3962 citiri
Preturile apartamentelor: Care este marja de negociere?

De cativa ani simtim efectele recesiunii imobiliare, printre care cele mai importante sunt scaderea preturilor si reducerea numarului de cumparatori.

Tot de cativa ani, de la primele reduceri surprinzatoare de pret pentru metrul patrat ale suprafetelor locuibile rezidentiale, majoritatea agentilor imobiliari, brokeri de credite, banci si jurnalisti, au strigat la unison ca "acum este momentul cumpararii, preturile fiind la minimul posibil".

Intre timp preturile au continuat sa scada. Totusi in aceste conditii de preturi deosebit de joase cumparatorii raman greu de convins sa parieze pe imobiliare.

Dupa patru ani de criza, suntem in situatia in care, desi continuam sa strigam cu totii ca este momentul intelept sa "investesti" in imobiliare, majoritatea cumparatorilor potentiali sunt rezervati. Singurii plimbareti permanenti in cautarea unei proprietati sunt cei ajutati de Prima Casa sau cei interesati de oportunitati cu pretul de vanzare mult sub minimul pietei.

Dar care este acest pret minim de vanzare? In realitate nimeni nu il poate sti cu adevarat in afara cumparatorului si vanzatorului, partenerii tranzactiei. Aceasta pentru ca in prezent nu mai exista o regula a mediilor preturilor de vanzare, oferta cumparatorului si acceptul vanzatorului intalnindu-se la niveluri imprevizibil de joase.

Preturile imobiliarelor: minim si maxim

Portalul imobiliar www.TopEstate.ro a realizat o analiza a preturilor de listare a proprietatilor pe site-ul sau, a minimului dar si a maximului cerut de vanzatori.

Astfel, pentru Bucuresti pretul mediu pentru metrul patrat al suprafetei utile a apartamentelor este de 1.181 de euro, insa minimul listat este in jurul a 650 de euro/mp. Maximul listat este de 4.760 de euro/mp.

Spre exemplu, in zona Berceni, pentru garsoniere, preturile pentru metrul patrat util rareori depasesc 1.000 euro, existand oferte si cu 882 euro/mp. In Colentina pot fi gasite garsoniere cu preturi pornind de la 735 euro/mp util.

In zona Tei preturile apartamentelor cu doua camere pornesc in medie de la 1.100 euro/mp, iar in Tineretului de la peste 1.200 euro/mp. In cartierul Vitan preturile variaza intre 850 si 1.120 euro, insa in zona Mall Vitan ajung si pana la 1.300 euro/mp util.

Constanta are media preturilor mai mica, de doar 963 euro/mp. Minimul este de 560 de euro/mp, iar maximul de 1.900 de euro/mp.

In zona CET preturile garsonierelor pornesc de la 650 si ajung pana la 970 euro/mp util, iar ale apartamentelor cu doua camere pornesc de la 596 euro si ajung pana la 928 euro/mp. In cartierul Brotacei pretul mediu al apartamentelor cu doua camere este de 920 euro. In zona Faleza Nord pretul mediu al apartamentelor este de 1.000 euro.

In judetul Brasov, minimul preturilor la imobile este de 654 de euro/mp iar maximul este de 2.000 de euro/mp. Media preturilor este de 980 de euro/mp. In zona Astra preturile variaza intre 800 si 1.200 euro, iar in zona Racadau variaza intre 740 si 1.200 euro. In zona Bartolomeu pretul mediu este de 1.000 euro/ mp util.

In Municipiul Timisoara, pretul mediu pentru metrul patrat util este de 958 euro/mp, minimul plecand de la 600 euro, iar maximul ajungand la 1.200 euro/mp.

#preturi apartamente, #negociere apartamente, #vanzari apartamente , #Preturi apartamente