Preturile apartamentelor din Romania, in scadere cu 1,2% in iulie

Luni, 06 August 2012, ora 13:58
2284 citiri
Preturile apartamentelor din Romania, in scadere cu 1,2% in iulie

Pretul mediu al locuintelor scoase la vanzare in Bucuresti si in alte cinci orase mari din Romania s-a redus cu 1,2% in lunia iulie fata de iunie, cea mai mare scadere inregistrata in acest an, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut media este cu 5% mai mica, potrivit imobiliare.ro.

Astfel, a fost atins un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent, atat la nivel national, cat si in Capitala. Panta descendenta este resimtita la nivelul marilor orase analizate, cu exceptia Brasovului, unde a fost inregistrata o evolutie atipica. Exceptii sporadice mai sunt intalnite doar la anumite subcategorii de apartamente, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

Reprezentantii imobiliare.ro spun ca tensiunile majore din ultima perioada combinate de cresterea cursului valutar au dus la scaderea interesului populatiei pentru investitiile din sectorul imobiliar.

Preturile apartamentelor din Bucuresti in luna iulie

In Bucuresti, pretul mediu pentru luna iulie a atins o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,6% fata de luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuala este cea mai mica valoare atinsa in Bucuresti, din 2008 incoace. Chiar daca, tendinta de scadere din ultimele treizeci de zile a fost mai accentuata pe segmentul vechi, aceasta a fost resimtita si pe cel nou.

La apartamentele vechi din Bucuresti, pretul mediu ajuns la 1.048 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie si cu 5,2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. De altfel, locuintele vechi din Capitala au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scadere in ultimele treizeci de zile.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu doua procente. Apartamentelor cu doua camere s-au ieftinit, la randul lor, cu 1,3%. In acelasi timp, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind in crestere.

Evolutia preturilor apartamentelor din Brasov in luna iulie

In Brasov, preturile apartamentelor au avut in ultima luna o evolutie complet diferita fata de ceea ce s-a intamplat pe piata rezidentiala din toate celelalte mari orase din tara.

Conform imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare era in iulie de 869 euro/mp de suprafata utila, cu 1,9% mai mult decat in luna precedenta. Pretul mediu actual este foarte apropiat de cel inregistrat in urma cu douasprezece luni. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele treizeci de zile pana la valoarea de 978 euro/mp util, Brasovul fiind avantajat, din acest punct de vedere, de statutul sau de oras turistic. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 7%.

Evolutia atipica este confirmata si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret solicitat de proprietari a ajuns, in luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, in crestere cu 1,2% fata de luna trecuta. Valoarea actuala este, de altfel, foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni. Daca pretul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 0,9% in luna iulie. Mai mult, pretul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu aproape 2% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu iulie 2011, doar unitatile cu doua camere au preturi mai mici, apartamentele cu trei camere si garsonierele fiind mai scumpe.

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca in luna iulie

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca continua sa scada, asa cum s-a intamplat si in primul semestru din acest an. De aceasta data, vorbim de o scadere de 0,8% in ultimele 30 de zile. Astfel, pretul mediu al apartamentelor din Cluj este de 899 euro/mp util, coborand pentru prima data sub pragul de 900 de euro/mp. Valoarea actuala este cu 4,7% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la inceputul crizei pana in prezent.

Tendinta de scadere a fost mai accentuata pe segmentul nou, apartamentele din aceasta categorie ieftinindu-se cu peste 2% in ultimele treizeci de zile si se apropie de valoarea medie de 800 euro/mp util (821 euro/mp util in iulie). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% si au cel mai accentuat ritm de scadere dintre toate orasele analizate. Totodata, Clujul ramane orasul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 972 euro/mp util, in luna iulie, in crestere cu 1% fata de luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,2% mai ieftine.

Evolutia preturilor apartamentelor din Constanta, Timisoara si Ploiesti in iulie

Si apartamentele scoase la vanzare in Constanta continua sa se ieftineasca, astfel incat, in luna iulie, pretul mediu a inregistrat cea mai mare scadere din cele sase centre urbane analizate. Media a ajuns la 876 euro/mp util, cu 2% mai putin decat in luna precedenta. Totodata, aceasta valoare este cu peste 8% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut.

La Timisoara luna iulie a adus preturi mai mici cu 1,5%, inregistrand a doua cea mai mare scadere, dupa Constanta. Astfel, pretul mediu de 784 euro/mp util in iulie este cu 1,5% mai mica decat valoarea inregistrata in urma cu 30 de zile, respectiv cu 4,4% mai mica decat in urma cu 12 luni.

Analiza indica pentru Ploiesti in luna iulie, o valoare medie de 823 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. Cu o scadere de 0,5% inregistrata in ultimele treizeci de zile, evolutia preturilor apartamentelor din Ploiesti se inscriu in trendul national, dar ating, totodata, un nou prag minim de la inceputul crizei incoace. In comparatie cu luna iulie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu aproape 5% mai mici.

#preturi apartamente Romania iulie, #preturi apartamente iulie, #preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente Brasov, #preturi apartamente Cluj Napoca, #preturi apartamente Constanta , #Preturi apartamente