Birocratia "Primei Case": pana la trei luni pentru aprobarea dosarului

Duminica, 09 August 2009, ora 23:17
2409 citiri
Birocratia "Primei Case": pana la trei luni pentru aprobarea dosarului

Obtinerea unui credit "Prima Casa" poate dura pana la trei luni, procesul de aprobare semanand cu un labirint birocratic. Din cauza duratei mare de asteptare, unii doritori ar putea pierde miile de euro lasate ca garantie proprietarilor de la care vor sa cumpere casa, pentru ca data din precontract are toate sansele sa fie depasita.

Proprietarii care accepta sa-si vanda locuinta prin credit ipotecar "clasic", au de asteptat aproximativ o luna, in functie de banca, pana le intra banii in cont si asta pentru ca se semneaza un precontract si se plateste un avans de 10, 15 sau 20% din valoarea apartamentului.

De asemenea, este stipulata si o data la care se va face plata integrala catre vanzator. Daca se depaseste acest termen, clientul pierde banii.

"Avem foarte multe cereri din partea proprietarilor de a le gasi clienti cu banii jos, chiar daca au semnat un precontract cu cei care doresc sa cumpere prin «Prima Casa», pentru ca nu vor sa astepte asa de mult, pana la doua luni, pana va fi aprobat creditul, sau chiar respins", ne-a declarat Mihai Macrea, agent imobiliar la Coldwell Banker.

Labirintul birocratic "Prima Casa"

Primul pas este prezentarea la banca a documentelor de venit, a documentelor de proprietate ale imobilului si a declaratiei pe propria raspundere, autentificata - conform HG 717/2009 privind normele la "Prima Casa" modificata prin HG 840 /2009 - in vederea efectuarii analizei si evaluarii imobilului.

Dupa aprobarea creditului - care poate dura 3-5 zile - clientul este informat cu privire la acest lucru si ii sunt prezentate etapele urmatoare, respectiv: aprobarea garantiei de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM - operatiune care dureaza 1-3 zile in prezent, dar nu mai mult de 5 zile, dupa cum prevede legislatia la "Prima Casa" - semnarea contractului de credit in forma autentica, semnarea contractului de garantare.

Ulterior, clientul bancii trebuie sa incheie polita de asigurare a imobilului si sa constituie depozitul colateral, reprezentand contravaloarea primelor trei rate de dobanda. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #prima , #Prima casa